När vi ska hålla avstånd och många evenemang är inställda på grund av coronapandemin, är utflykter till sevärdheter utomhus ett givet alternativ till nöjesparker och konserter. Men om har slut på utflyktsidéer så får du här några exempel på udda och mindre kända utflyktsmål.
Ex-gotlänningen Mats Areskoug har i tio år bloggat om mindre kända sevärdheter, inte bara på Gotland, på sin blogg Oskyltat.se. Förutom nya platser att besöka får läsaren även en historielektion.
Visby
Sveriges äldsta avbytarbänk? På Skolbetningen utanför ringmuren fick lärarna släppa sina kor som extrainkomst till lärarlönen på 1600-talet. På 1800-talet var Skolbetningen ett populärt utflyktsmål för stadsborna och här bildades så småningom Gotlands första bollklubb. En stenbänk och ett stenbord minner om 1800-talets medhavda matsäck.
Stadsorientering utanför ringmuren. Är du intresserad av gamla gatunamn? I Visby finns många gator som bytt namn genom tiderna och några som faktiskt blivit namnlösa, som exempelvis Karlhemsgatan och Tvärgatan.
Följ Lundells "Jack" på krogen i Visby. Ulf Lundells roman "Jack" utspelar sig på Gotland och huvudkaraktären var en flitig krogbesökare. Följ i Jacks fotspår genom Visbys gator och besök de platser där exempelvis Munkpuben, Club Huset, Mr L, och Kvarnen låg på 1970-talet.
Norra Gotland
Sägnen om vikingahövdingen Knobbur och skeppet "Vindile". Under vikingatiden ska en mäktig man vid namn Knobbur ha bott på gården Hau på norra Gotland. Knobbur hade ett snabbseglande skepp vid namn "Vindile" som låg förtöjd i viken Hau grönu nedanför gården. Vid Hau grönö finns stora stenar som kan ha varit förtöjningsstenar för "Vindile", en ödekyrkogård och en uppbruten vikingagrav där kanske Knobbur själv låg begraven.
Västra Gotland
Viadukt i snårskogen. I dag finns bara en liten del av det gamla järnvägsnätet kvar på Gotland, men fram till 1960-talet var nätet väl utbyggt på ön och det finns ännu många synliga spår i form av stationshus, broar och banvallar. Vid Däpps, söder om Klintehamn, finns en ena brofästet till en viadukt bevarad i snårskogen samt en varningsmålning.
Fler utflyktstips hittar du på Oskyltat.se.
Mats Areskoug har även gett ut några diktsamlingar samt boken "Hälsningar från Gotland", en nostalgitripp i vykort från 1960-1980-talet.