Förra veckan rapporterade Helagotland om att ett flertal program planeras att läggas ner på Campus Gotland. Då hade rektorsråd Jenny Helin begränsad kunskap kring vilka beslut som tagits. Nu har hon sammanställt information från varje program.
– Det finns inte en anledning till att programmen läggs ner, det är olika för alla, berättar hon.
Programmen det rör sig om är lärare årskurs 4–6, högskoleingenjör och företagsekonomi. Ytterligare två program är redan pausade sedan tidigare, det gäller master- och magisterprogrammet i hållbar destinationsutveckling samt socionomprogrammet.
Anledningarna till att de föreslås att tas bort eller pausas varierar, vissa program har för få sökande vilket gör att det är svårt att upprätthålla kvalitén på utbildningarna, andra anses inte ha tillräckligt stort kursutbud. Att programmen försvinner från Campus Gotland är dock inte formellt beslutat än.
– Det är diskussioner som pågår, men vi ser det som ganska troligt att utbildningarna dras in, säger Jenny Helin.
Hennes egna känslor för ett eventuellt nedläggande av utbildningar beskriver hon som "dubbla". Å ena sidan tycker hon att det är tråkigt att utbildningarna försvinner, särskilt lärarprogrammet med tanke på svårigheten att rekrytera lärare.
– Samtidigt vet jag att vi är i en process framåt där vi ska kraftsamla och utveckla nya utbildningar.
Efter att Campus Gotland gick ut med information på sin hemsida, har studenter och medarbetare hört av sig. Många är oroliga över vad som kommer hända med deras studier och arbete.
– Det är viktigt att studenterna får veta att det inte finns någon som inte kommer att få gå klart sitt program. Och vi ska inte göra oss av med anställda, säger Jenny Helin.
Meit Fohlin, socialdemokrat och ordförande för regionstyrelsen, oroar sig för att nedläggningen av programmen skadar Gotlands utveckling på sikt. Både i fråga om kompetensförsörjning och att locka människor till ön.
– Det är självklart mycket oroande. Gotlands ö-läge är särskilt skört och vi vet att vi i högre grad än andra regioner behöver utbildning på plats.
När utbildningar försvinner riskerar utbildningsgraden att minska på ön, menar hon.
– Vi vet hur viktigt utbildning är för både människor, kompetensförsörjning och utveckling i näringslivet.