LISTAN: Här är anmälningarna på Gotlands mäklare

En mäklare anmäls för att övervärdera fastigheter för att få objekten, en annan för att inte ha upplyst köpare om att det saknades slutbesked. Här är anmälningarna som gjorts på gotländska mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen.

Sedan januari i fjol har tioanmälningar på gotländska mäklare och mäklarföretag inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen.

Sedan januari i fjol har tioanmälningar på gotländska mäklare och mäklarföretag inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gotland2023-10-08 15:35

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, är en tillsynsmyndighet för fastighetsmäklarbranschen i Sverige. De har som uppdrag att bland annat registrera, granska och kontrollera fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag så att de följer regelverk och god fastighetsmäklarsed. 

Det är även de som genom disciplinnämnden avgör ärenden och anmälningar mot mäklare och mäklarföretag och som beslutar om disciplinära åtgärder som varningar, erinran, sanktionsavgifter eller om en mäklares eller ett mäklarföretags registrering ska återkallas.

Sedan den 1 januari 2022 har tio anmälningar mot gotländska mäklare och mäklarföretag inkommit till FMI, men ingen av anmälningarna har lett till åtgärd från disciplinnämndens sida, förutom två varningar på företag på grund av för sent inbetald årlig avgift.

Enligt FMI har bara 30 beslut om påföljd fattats av de totalt 530 anmälningar som inkommit mot mäklare och mäklarföretag i hela Sverige under 2023. En av de vanligaste anmälningsorsakerna är lockpriser. 

Jacob Bucht är kommunikatör vid FMI:

– När det gäller lockpriser handlar det om att bedöma om mäklaren medvetet har satt ett felaktigt utgångspris som antingen är väsentligt lägre än det bedömda marknadsvärdet, eller väsentligt lägre än det pris som säljaren är beredd att acceptera. Domstolarna har inte ansett att en avvikelse om 10 procent är väsentlig, vilket innebär att det krävs större avvikelser än så för att kunna betraktas som lockpris, säger han. 

Ofta är det svårt att fastställa att mäklaren medvetet har satt ett för lågt utgångspris och det kan i vissa fall finnas förklaringar till att priser skenar i väg, menar han. Objektet kan ha varit svårvärderat eller så har det uppstått en budgivningsstrid mellan flera angelägna spekulanter.

Helagotland har tagit del av de anmälningar mot gotländska mäklare och mäklarföretag som inkommit till FMI. Två av mäklarna har anmälts två gånger.

Här är några av anmälningarna i korthet:

Ett mäklarföretag med en namngiven ansvarig mäklare har anmälts för att de, enligt anmälaren, systematiskt använder sig av oregistrerade medarbetare som utger sig för att vara fastighetsmäklare:

”Eftersom xx inte är registrerad fastighetsmäklare så känns det ytterst främmande att han dels står som kontaktperson, och framförallt håller i hela försäljningar, intagsmöten, visningar och budgivningar etcetera.”

Samma ansvarig mäklare har fått en anmälning med anledning av att mäklaren ”konstant övervärderar fastigheter för att få objekten”. Enligt anmälaren säljs fastigheterna senare till ett betydligt lägre pris, ”eller så måste någon annan mäklare ta över och lägga ut till rimligt pris.”

En annan mäklare har fått en anmälan efter att mäklaren sålt en lägenhet där slutbesked saknades utan att informera om det, vilket enligt anmälaren innebär att köparen varken får nyttja eller försäkra bostaden:

”Xx har sålt bostäder som är svartbyggen. Det finns inget slutbesked och därmed kan man inte nyttja bostaden. Man riskerar dessutom att förlora alla pengar vid en brand eller annan olycka eftersom det inte går att försäkra en fastighet som saknar slutbesked.”

Ytterligare en mäklare har anmälts på grund av bland annat diskriminering enligt anmälaren, där en affär verkade ha varit uppgjord från början och där anmälaren fick lägga ett bud för att senare få veta att anmälaren inte fick lämna bud eftersom fastigheten redan var såld.

Två mäklare har anmälts för att de marknadsfört fastigheter som strider mot detaljplanen, utan att, enligt anmälaren, informera intressenter om det.

Ytterligare en mäklare har anmälts för att, enligt anmälaren ha angett en felaktig eller missvisande boarea.

En anmälan gäller en mäklare som av olika orsaker, enligt anmälaren, riskerar bryta mot fastighetsmäklarlagen.

Ingen av dessa anmälningar har lett till åtgärd från FMI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!