I oktober hade Växa Gotland en medlemsdag på Goks gård i Lau, där familjen Kolmodin byggt ett nytt kostall med mjölkgrop. Ett femtiotal lantbrukare samlades på gården och under dagen presenterades Gotlandstoppen, en topplista för de mjölkgårdar som mjölkat mest under räkenskapsåret.
– Det är en gammal tradition och roligt för dem som håller på, och äran för dem som ligger bra till, säger Ebba Ansin som är produktionsrådgivare på Växa.
Topplistan mäts i ECM, som betyder energikorrigerad mjölk, vilket tar hänsyn till den fett- och proteinhalt som finns i mjölken.
– De som ligger högst är väldigt noggranna och det finns gårdar i alla storlekar med på den här listan, säger Ebba.
Etta på årets lista blev Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius på Ansarve gård i Tofta. Tvåa kom Sutarve gård och på tredje plats Odvalds lantbruk.
Vad är framgångsfaktorerna för att ligga högt på listan?
– Jag tror att om man ser till resultaten generellt, så är det ett resultat av bra grovfoder. Det driver mjölken. Eftersom det är en väldigt stor del av foderstaten, så har det en väldigt stor betydelse, säger Ebba.
Med på träffen var också Växas nya veterinärer, Erik Cederlund och Sara Kjellsdotter. De pratade om vikten av god hygien för djuren och hur viktigt det är med smittskydd.
– Hygien är väldigt viktigt, torra, rena liggbås och att ha en korrekt fungerande mjölkanläggning, så de mjölkas optimalt. Även om man bara gör en service, så är det bra att göra en extra mätning på vakuumförpackningen i maskinen, för att mjölkningen ska fungera så bra som möjligt.
Skötseln är även viktig för att korna ska kunna producera mycket mjölk och av bra kvalité.
– De är högpresterande, därför ska allt vara så bra som möjligt. En liten bit av mögel kan göra att det går åt skogen med den kon. Det är också viktigt att de får i sig foder, det spelar ingen roll hur bra foderstaten är om korna inte äter, säger Erik Cederlund.