LISTAN: Här är gårdarna som mjölkar bäst på Gotland

Varje år beräknas vilka mjölkgårdar som producerar mest mjölk. ”De som ligger högst upp är väldigt noggranna”, säger Ebba Ansin på Växa.

Växa på Gotland sammanställer varje år Gotlandstoppen, en topplista för mjölkbönder. ”Det är en gammal tradition”, säger Ebba Ansin.

Växa på Gotland sammanställer varje år Gotlandstoppen, en topplista för mjölkbönder. ”Det är en gammal tradition”, säger Ebba Ansin.

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2021-11-06 19:05

I oktober hade Växa Gotland en medlemsdag på Goks gård i Lau, där familjen Kolmodin byggt ett nytt kostall med mjölkgrop. Ett femtiotal lantbrukare samlades på gården och under dagen presenterades Gotlandstoppen, en topplista för de mjölkgårdar som mjölkat mest under räkenskapsåret.  

– Det är en gammal tradition och roligt för dem som håller på, och äran för dem som ligger bra till, säger Ebba Ansin som är produktionsrådgivare på Växa.  

Topplistan mäts i ECM, som betyder energikorrigerad mjölk, vilket tar hänsyn till den fett- och proteinhalt som finns i mjölken.  

– De som ligger högst är väldigt noggranna och det finns gårdar i alla storlekar med på den här listan, säger Ebba.

Etta på årets lista blev Nils-Henrik Hansson och Anna Gardelius på Ansarve gård i Tofta. Tvåa kom Sutarve gård och på tredje plats Odvalds lantbruk.  

Vad är framgångsfaktorerna för att ligga högt på listan?  

– Jag tror att om man ser till resultaten generellt, så är det ett resultat av bra grovfoder. Det driver mjölken. Eftersom det är en väldigt stor del av foderstaten, så har det en väldigt stor betydelse, säger Ebba.  

Med på träffen var också Växas nya veterinärer, Erik Cederlund och Sara Kjellsdotter. De pratade om vikten av god hygien för djuren och hur viktigt det är med smittskydd.  

– Hygien är väldigt viktigt, torra, rena liggbås och att ha en korrekt fungerande mjölkanläggning, så de mjölkas optimalt. Även om man bara gör en service, så är det bra att göra en extra mätning på vakuumförpackningen i maskinen, för att mjölkningen ska fungera så bra som möjligt.

Skötseln är även viktig för att korna ska kunna producera mycket mjölk och av bra kvalité.  

– De är högpresterande, därför ska allt vara så bra som möjligt. En liten bit av mögel kan göra att det går åt skogen med den kon. Det är också viktigt att de får i sig foder, det spelar ingen roll hur bra foderstaten är om korna inte äter, säger Erik Cederlund. 

Gotlandstoppen 2021

1. Nils-Henrik Hansson & Anna Gardelius Tofta 13 960

2. Sutarve Gård AB Garda 13 911

3. Odvalds Lantbruk AB Linde 13 662  

4. Peter Hansson Hejde 13 263

5. Smide Gård AB Väte 13 262

6. Gunnar & Inger Wolter Eskelhem 13 087  

7. Roine Larsson Alskog 13 021

8. Fredrik Bjersander/ Kroks Gård Lokrume 13 012

9. Lars & Annika Ejdertun Gerum 12 984

10. Näsungs Lantbruk AB Dalhem 12 923

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!