Medan många gymnasieelever på fastlandet snabbt påbörjar högre studier brukar gotländska avvakta. Wilma och Ella Gripne är inget undantag. Båda tog två års paus från pluggandet innan det var dags att söka högre utbildning.
– Jag jobbade ett tag efter studenten, och så "backpackade" jag, Ella och en kompis i Asien. Det var skönt med ett uppehåll från studierna, berättar Wilma.
Att studiepausen var välbehövlig tyckte även Ella:
– Jag jobbade på McDonalds och hann avancera till skiftledare där. Men jag visste hela tiden att jag skulle läsa vidare.
När det blev dags att söka valde Wilma Gripne juristprogrammet vid Uppsala universitet. Ett vanligt val av studieort för gotländska gymnasieelever. Av de som läst högskoleförberedande program väljer var femte Uppsala universitet för fortsatta studier. Förutom i Uppsala har universitetet även utbildningar vid Campus Gotland.
– Vid Campus finns juridiskt basår, som jag först kollade på. Men sedan valde jag juristprogrammet i Uppsala, berättar Wilma Gripne.
Ella Gripne sökte civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi vid Linköpings universitet.
– Det är en bra utbildning. Den är bred, det är inte bara det tekniska, utan även ekonomi.
Att programmet har många möjligheter syns även i antalet alternativ. När Ella Gripne är klar med sin kandidatexamen till sommaren ska hon fortsätta med en masterutbildning. Nu väljer hon mellan nio olika alternativ.
– Jag tittar mest på en inriktning på logistik, alternativt strategi och styrning.
Även om Wilma Gripne trivdes bra i Uppsala så flyttade hon till Linköping, för att börja på samma utbildning som systern.
– På gymnasiet läste jag naturvetenskap och när jag läste juridik saknade jag matten, förklarar Wilma bytet.
Hon kunde ha stannat i Uppsala, för civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi finns även där.
– Den är ganska ny i Uppsala. I Linköping startade den redan 1969 och är den som hållit på längst i landet, säger Wilma Gripne.
Att läsa en civilingenjörsutbildning är det vanligaste valet som gotländska gymnasieelever gör. Inte så konstigt, eftersom civilingenjörsutbildningar finns i en mängd olika alternativ, allt från informationsteknologi till molekylär bioteknik.
Nu har Ella Gripne snart varit i Linköping i tre år.
Hur är Linköping som studentstad?
– Jag ser Linköping främst som en studentstad. Stan är inte jättestor och det är lätt att möta sina kompisar. Det finns inte några nationer, men kårhusen har evenemang och studentpubar, berättar Ella som tänker stanna kvar i Linköping och läsa masterutbildningen där.
Är det många gotlänningar som pluggar i Linköping?
– Några finns det, men vi är inte många, säger Ella.
Ella och Wilma Gripne tog studentexamen 2019. Av de 250 elever som läst högskoleförberedande program sökte endast 28 högre utbildning direkt. Det är en låg andel, jämfört med övriga landet. Av de som tog examen året innan hade två tredjedelar sökt högre utbildning inom fem år, även det en lägre andel.
Den statistik som informationstjänsten Edina tagit fram visar att av de tio utbildningskategorier som gotländska gymnasieelever väljer i första hand finns bara en vid Campus Gotland. Det är kandidatprogrammet i företagsekonomi.
– Av de som läser vid Campus är 25– 30 procent gotlänningar. Andelen gotlänningar är högre på professionsutbildningar som sjuksköterska, lärare, IT och företagsekonomi, berättar rektorsrådet Jenny Helin som är glad över att var femte elev vid Wisbygymnasiet väljer Uppsala universitet när de ska läsa visare.
Men de väljer utbildningar som inte ges vid Campus Gotland?
– På Campus vill vi vara aktuella även för gotlänningarna. Vi har precis börjat se över utbudet och vilka program vi ska satsa på framöver. Kan vi ha ett utbud som lockar fler gotlänningar så kan vi förhoppningsvis få upp andelen som läser vidare. Där ligger Gotland fortfarande efter övriga landet, säger Jenny Helin och tillägger:
– Det kan dock vara bra även för gotlänningar att röra på sig och plugga på annan ort. Av de som flyttar till Visby för att plugga är 20 procent internationella studenter.
Civilingenjörsutbildningar är populärast när gotlänningarna söker sig vidare.
Kan Campus Gotland starta en civilingenjörsutbildning?
– Jag har svårt att se det. Det vore en enormt stor satsning, dessutom har vi på senare tid satsat mycket på ingenjörsutbildningarna i Uppsala, säger Jenny Helin.