Liten butik hade högst marginal

Ica Maxi hade störst vinst av öns livsmedelshandlare 2016, men bäst lönsamhet hade en av de mindre butikerna – Torgkassen i Visby innerstad.

Bra spurt. I april tackade Leif Pettersson för sig. Sista året vid Torgkassen slutade med toppresultat.

Bra spurt. I april tackade Leif Pettersson för sig. Sista året vid Torgkassen slutade med toppresultat.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2017-12-27 09:00

”Bra kunder och bra personal”. Så förklarar handlaren Leif Pettersson att Ica Torgkassen placerar sig bland landets lönsammaste livsmedelsbutiker 2016.

– Jag är jättenöjd. Det visar att vi jobbat på rätt sätt, tillägger han.

Torgkassen hade den högsta vinstmarginalen av de gotländska livsmedelsaffärerna förra året. Sista året Leif Pettersson drev butiken, med bolaget Stora torget livs AB, blev vinstmarginalen 10,2 procent. Det räckte till plats 13 på Icanyheters lista över de 50 mest lönsamma butikerna. På 37,3 miljoner i omsättning blev vinsten 3,8 miljoner kronor.

På plats 42 finns Ica Atterdags. Pajo Livs AB som driver Atterdags hade under 2016 en vinstmarginal på 8,3 procent. På 85,5 miljoner kronor i omsättning blev vinsten 6,8 miljoner kronor.

Listan över de mest lönsamma butikerna visar att storleken inte är avgörande.

– Nej. Hur handlaren klarar att anpassa utbudet och servicen spelar stor roll, säger Tobias Rönnberg som är analytiker vid Handelns utredningsinstitut.

Siffror från Handels utredningsinstitut visar att livsmedelshandel ofta går mycket bra i turistområden. Gotland är inget undantag. Här bor 58 000 invånare, men i butikerna handlas livsmedel som om vi vore 70 000.

Den genomgång som GA gjort visar att flera livsmedelsbutiker på landsbygden har bra rörelseresultat. Bäst 2016 gick det för Ica Bungehallen. Av omsättningen på 48,6 miljoner kronor blev 3,3 miljoner kronor vinst, en marginal på 7,1 procent.

– Det är ett mycket bra resultat, kommenterar Tobias Rönnberg och tillägger:

– Att ett tillskott av turister är bra för lönsamheten syns tydligt vid gränsen mot Norge. Norrmännen ger extra doping till handeln.

Leif Pettersson intygar att turismen betyder mycket:

– För Torgkassen betyder sommaren jättemycket. Resten av året går försäljningen knappt ihop.

Bäst lönsamhet i landet 2016 hade Hemköp i Tandådalen, en liten butik med åtta anställda. Av omsättningen på drygt 33 miljoner blev det 4 miljoner kronor i vinst. Rörelsemarginalen var 13,1 procent.

Räknat i kronor hade Brukets Livs AB som driver Ica Maxi i Visby störst vinst på Gotland 2016. Stormarknaden omsatte 358 miljoner och vinsten blev 12,5 miljoner kronor. Vinstmarginalen blev dock bara 3,4 procent och det räcker inte för en plats bland de 50 mest lönsamma butikerna i landet.

– Stormarknaderna har större baskostnader för personal och lokaler. Det drar ner rörelsemarginalen, men räknar man vinsten i kronor blir utdelningen rätt bra ändå, säger Tobias Rönnberg.

Visby har tio livsmedelsbutiker på 23 000 invånare. Några av dem har en bra rörelsemarginal, men för en del går det sämre. Nu planeras för ytterligare två butiker. Lidl är på väg till Gotland och Flexhusets galleria har fått grönt ljus för livsmedelshandel.

Frågan är om Visby tål mer livsmedelshandel?

– Jag tror att fler butiker i Visby i första hand kommer att slå mot handlarna på landsbygden. Det är de som får ta smällen och säkert försvinner någon, säger Leif Pettersson.

Han påpekar även att handel online ökar, och att det slår mot handlare som inte kan erbjuda den tjänsten.

Tobias Rönnberg vidimerar att handel online är på stark frammarsch.

– Livsmedelshandeln har haft några bra år, men omsättningen börjar plana ut. Däremot ökar handeln online kraftigt, med 30-40 procent per år. Men tillväxten sker från en låg nivå. säger han.

Svensk Handel tror att den digitala handeln kommer att utgöra 2,4 procent av den totala försäljningen i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!