Liten hjälper jättarna

Starka vindar och brist på bogserbåtar gjorde att många kryssningsfartyg skippade Gotland förra sommaren. Men nu finns bogserbåten Tug i hamnen, redo att assistera.

I styrhytten är det oftast kapten Klas Andersson som sitter och styr Tug.

I styrhytten är det oftast kapten Klas Andersson som sitter och styr Tug.

Foto: Joel Pettersson

Gotland2019-07-28 09:30

Sedan i slutet på april så har bogserbåten Tug, av modell tractortug, funnits i Visbys hamn. I Tugs besättning så finns just nu kapten Klas Andersso och matroserna Erik Granström och Oliver Lange. Tug blir inkallad om kryssningsfartyg som ska in i hamnen har svårt att styra rätt. Starka vindar kan nämligen enkelt knuffa kryssningsfartyg ur kurs, då kan Tug ingripa och bogsera fartyget till rätt plats i hamnen. Antingen genom att knuffa eller dra kryssningsfartyget.

– Sedan vi kom hit så har vi gjort runt 30 assisteringar. Hade vi inte varit här så hade många kryssningsfartyg passerat Gotland, säger besättningsmannen Oliver Lange.

Kommunikation är oerhört viktigt under bogsering. För att underlätta det så åker en lotsman ut till det inkommande skeppet. Lotsmannen kommunicerar med bogserbåten samtidigt som han guidar kryssningsfartyget rätt. Alla måste förlita sig på att lotsen ger rätt instruktioner.

Men det är inte bara vid bogsering av kryssningsfartyg som Tug kan vara till hjälp. Om ett annat fartyg eller båt råkar ut för ett mindre tekniskt fel och inte kan ta sig vidare, så kan Tug åka ut och assistera. Om det händer att en båt börjar brinna eller om det börjar brinna i hamnen, så kan räddningstjänsten anropa Tug och be om assistans. Den här bogserbåten har nämligen extremt effektiva vattenkanoner, som kan spruta 500 kubikmeter vatten i timmen. Det är mer effektivt än en brandbil. Men om en sådan situation uppstår så måste Tug assistera under räddningstjänstens direktiv.

– Det spelar ingen roll vad vi har för uppgift, det måste alltid finnas en plan. Jag är kapten och det ger mig ansvar över min besättnings liv, därför åker vi inte ut innan alla i besättningen vet vad som ska göras, säger kapten Klas Andersson.

I vanliga fall brukar båtpropellrarna sitta i aktern, men Tug är ingen vanlig båt. Tugs propellrar sitter under den främre delen. Dessa propellrar kan också vridas 360 grader, vilket gör att Tug inte bara kan köras framåt och bakåt, utan även i sidled.

– Det kan ju se rätt lustigt ut att se Tug om man inte vet hur vi arbetar, eftersom att det ibland krävs att vi åker i sidled, säger kapten Klas Andersson.

Tug är också anpassad till att var klimatsmart, med mycket bränslesnåla motorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om