Livräddarna gör Tofta till en trygg strand för tiotusentals badsugna
Tofta strand är packat med folk så här års. Mitt bland allt folk går de enda livräddarna på ön omkring och bevakar så eventuella olyckor får alltför allvarliga konsekvenser. Jobbet som livräddare är dock inte som på TV. I Baywatch är de ju avlönade. Här är det ge och ta som gäller. Men vi har ändå väldigt kul tillsammans, säger Niklas Björling.
Vi räknar med att det nya tornet kommer kosta 50 000 kronor. Det är pengar som vi absolut inte har, säger Pher Dahlbom, som är chef för livräddarna på Tofta strand.
<span class=MR>Ideellt arbete</span>
Ont om pengar är något som SLS ständigt brottas med. Allt bygger på ideell verksamhet.
Vi får söka sponsorer och bidrag. Det nya huset som vi har är skänkt av försvarsmakten, säger Niklas Björling, som är en av livräddarna på Tofta strand.
Boendet, som ligger just på Tofta strand, behöver SLS inte betala något arrende för, varför det är ett mindre ekonomiskt bekymmer. De som jobbar som livräddare behöver inte heller betala någon hyra för att bo där. Å andra sidan får livräddarna bara en lön på femtio kronor per dag. Det ska täcka ett mål mat om dagen och möjligtvis kan det bli lite över till nöje.
Även om vi är väldigt underbetalade så har vi mycket kul och har jättebra gemenskap, påpekar Niklas Björling.
På Tofta strand finns åtta livräddare, varav tre är tjejer. De jobbar i tvåskift och ett pass är fyra timmar långt. Livräddarna är på de nämnda orternas stränder en till två veckor. Nyast på Tofta är Malin Stenholm och Karin Jakobsson, båda 20 år. Förra sommaren gick de en kurs för att bli badvakt, vilket alla livräddare måste gå innan de kan bli just livräddare. Nu har tjejerna alltså tagit steget till att bli livräddare.
Man är väl dum, men det är en utmaning och man kan alltid ha nytta av det, säger de båda tjejerna.
Att de valde Gotland var för att de tyckte det var mysigare än på de andra stränder där SLS finns.
Tylösand skulle jag inte våga vara livräddare på. Klimatet verkar så hårt där, berättar Karin Jakobsson.
<span class=MR>Trångt på stranden</span>
Niklas och Pher inflikar snabbt att det även kan vara kämpigt på Gotland. Om något händer måste de snabbt ta sig fram till den utsatte och det är inte alltid det enklaste på Tofta strand. Det antas att mer än 10 000 människor solar och badar på stranden varje dag när det är toppenväder. Något så dramatiskt som i TV-serien Baywatch händer däremot inte.
I vanliga fall handlar det om att lindra getingstick eller leta rätt på föräldrar till bortsprungna barn. Många har undrat om SLS överhuvudtaget behövs.
Det går alltid spekulera om vilken nytta vi gör, men faktum är att vi behövs, säger Niklas Björling.
Niklas syftar på att de från utkikstornet ser över ett område som spänner över en mil i radie. Om något händer kan de snabbt ta sig till olycksplatsen och kommunen spara pengar.
Om inte vi fanns här så skulle ju utryckningen ske från Gnisvärd eller Visby, vilket är en bit från Tofta. Skulle hjälpen komma från Visby så skulle det kosta en hel del. En helikopter är ju inte helt gratis.
Både Niklas och Pher skulle vilja ha mer samarbete med kommunen, bland annat skulle de vilja utvidga simskolorna.
Många barn är dåliga på att simma, vilket kan ha ett samband med att det dras ner på gymnastiktimmarna i skolan och på simskolorna, säger Niklas.
<span class=MR>Saknar pengar till simskola</span>
SLS kan inte själv ta över kommunens simskoleundervisning eftersom de måste gå in och hyra bassängerna av kommunen och det finns inga pengar till.
Vi får ju tigga ihop till pengar, säger Pher Dahlbom.
Att vara livräddare är alltså inte så glamoröst som det kan framstå på TV. Alla livräddare på Tofta strand verkar däremot tycka att det är bland det bästa som finns.
Man träffar mycket folk, har kul och får god fysik. Oavsett hur kort eller lång tid som man håller på med detta så kommer man alltid att vara en livräddare, säger Niklas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!