Livrustkammaren söker efter kungliga minnesgåvor på ön

Har du eller någon av dina släktingar fått något föremål av en kunglig person eller har ni något annat minne från kungliga personer i gömmorna?
Museet Livrustkammaren i Kungliga Slottet ber nu gotlänningarna om hjälp inför sitt 375-årsjubileum år 2003 då man ska ha en temautställning bestående av föremål, kungaminnen, som har lämnats in av svenska folket.

Gotland2002-02-01 04:00
Livrustkammaren vill ha hjälp med att spåra upp föremål, kungliga minnessaker, på Gotland.
Här är några exempel på föremål som livrustkammarens personal har fått tips om från länsmuseet på Gotland: en bit av den säng i vilken Erik XIV avled, en blomma från Fredrikshald där Karl XII stupade, en strutsfjäder som suttit på Oskar I hatt när han besökte Visby 1854, fingervante som stickats av drottning Josefina, sybåge och klänningsliv som har tillhört prinsessan Eugenie som var dotter till Oskar I och drottning Josefina och syster till Karl XV och Oskar II.
Ann Grönhammar, Livrustkammaren, påpekar att det är ett 15-tal föremål från Fornsalens samlingar som hon har kännedom om och som kanske kommer att finnas med på livrustkammarens utställning.

<span class=MR>Heltäckande bild</span>
Det finns säkert mycket mera minnessaker på ön i privatpersoners ägo och även dessa vill Grönhammar nu få tips om.
Med de inlånade minnesföremålen hoppas man få en mer heltäckande bild av hur svenska folket har sett på sina kungar genom tiderna. Enligt planeringen ska en specialutställning visas vid Livrustkammaren med början hösten 2003. Enligt Ann Grönhammar blir det en stor utställning som kommer att uppta en tredjedel av museets lokalyta. Temat för utställningen är: "Svenska folkets kungaminnen".
Livrustkammaren går nu ut och ber tidningarna runt om i landet om hjälp, man efterlyser minnessaker. I uppropet ställer man samtidigt frågan:
"Har monarkin någon framtid?
Sverige är en monarki och har varit det i 1000 år. Tankar på republik låg bakom attentatet mot Gustav III 1792, August Strindberg argumenterade för en republik på 1870-talet och Gustaf V gjorde sig beredd att lämna tronen vid slutet av första världskriget.
Hur har kungarna egentligen uppfattats av det svenska folket genom tiderna? Vilka minnesföremål och andra berättelser har bevarats efter dem?"
<span class=MR>Söker kontakt</span>
Om gotlänningar har något föremål i sina gömmor så vill alltså museichefen Barbro Bursell att man kontaktar projektledaren Ann Grönhammar på Livrustkammaren och berättar, telefonnumret är: 08-519 555 47.
Man kan också kontakta Livrustkammaren via e-postadressen: ann.gronhammar@lsh.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om