Coronapandemin har slagit hårt mot det gotländska näringslivet och besöksnäringen i synnerhet. Därför har Region Gotland, Tillväxt Gotland, Gotlands Förenade Besöksnäring, Företagarna på Gotland, LRF Gotland, Visby Centrum och Svenskt Näringsliv skrivit en skrivelse till regeringen där man vädjar om stöd i coronakrisen.
Skrivelsen har skickats till finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och landsbygdsministern Jennie Nilsson (S). En kopia av skrivelsen har även skickats till riksdagspartiernas gruppledare och de ekonomiska talespersonerna.
"När resandet till Gotland näst intill upphört helt, blir konsekvenserna för oss som samhälle och Ö-region förödande. Möjligheterna till arbetspendling över kommungränserna är också begränsade. En mycket stor del av den arbetsföra befolkningen har arbeten kopplade till besöksnäringen så vi är just nu i ett mycket utsatt läge där vi tydligt redan ser såväl ökad arbetslöshet som ökande sociala problem. Arbetslösheten har, sett till motsvarande period under förra året, ökat med 48 procent", skriver man bland annat i brevet.
Representanterna från Region Gotland och näringslivsorganisationerna vill nu få till en dialog med regeringen om eventuella insatser. De skriver i skrivelsen att de är tacksamma över det stöd som snabbt sjösattes – men att många livskraftiga företag på Gotland inte kan ta del av stödet eftersom de största intäkterna kommer under sommarmånaderna.
"På grund av den säsongsvariation vi beskrivit och den outtalade karantän vi de facto hamnat i kan våra företag inte överleva utan att det så kallade omställningsstödet kompletteras på ett sätt som gör att livskraftiga företag på Gotland också kan ta del av det. Vi ser det som helt avgörande för att rädda vår ekonomi, företag och jobb", skriver man vidare i skrivelsen och fortsätter:
"En utebliven säsong innebär såväl minskade intäkter som minskat behov av arbetskraft och ett lägre skatteunderlag. Vi önskar skyndsamt föra en dialog om åtgärder som fungerar i vår ö-verklighet. Vi har bokstavligt talat ingen tid att förlora".
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) säger i ett pressmeddelande att man vill uppmärksamma regeringen på Gotlands särskilda läge.
– Corona påverkar oss alla i vardagen. Att minska smittspridningen är viktigt samtidigt som läget är allvarligt för många jobb och företag. En tredjedel av vår ekonomi är direkt eller indirekt beroende av besöksnäringen och vi ser ett behov av ytterligare åtgärder för Gotland och stora delar av det gotländska näringslivet. Vi vill uppmärksamma regeringen på detta eftersom vi har speciella förutsättningar genom vårt ö-läge där vi är beroende av flyg eller färjeförbindelser säger, Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Johan Lindvall, ordförande i Gotlands förenade besöksnäring, befarar att många gotländska företag kan komma att gå under utan ytterligare åtgärder från regeringens sida.
– Besöksnäringen på Gotland är mycket hårt drabbad av coronakrisen, utan ytterligare och mer träffsäkra stödåtgärder från regeringen är det många livskraftiga företag som kommer att gå under, säger Johan Lindvall, ordförande i Gotlands förenade besöksnäring.
Sara Khatemi, Ibrahim Baylans pressekreterare, har lovat att ministern under tisdagen ska återkomma med svar på Helagotland.se:s frågor.