- Vi har fått befogad kritik över att vi inte klarat av livsmedelstillsynen, konstaterar miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén, (FP). Det beror på att vi varit underbemannade.
Tre nya livsmedelsinspektörer har anställts och nu är man sammanlagt 7,5 stycken. För att bli effektivare har man delat upp verksamheten på en inne- och en utegrupp.
Den senare kan då göra mera ostörda fältbesök. Och på Gotland finns cirka 800 verksamheter som skall besökas i detta syfte, allt ifrån en liten korvkiosk till en stor restaurang. Hur ofta tillsyn skall ske varierar också rejält, från tre gånger per år till en gång vart femte år. Speciellt för Gotland är det stora antalet inom detta område som enbart driver verksamhet sommartid. Sammanlagt räknar man med att göra cirka 550 kontroller per år.
54 platser
Senast besökte livsmedelsteamet under 11 oktober till 5 november 54 restauranger, industrier, butiker och vattenverk. Resultatet blev att tio var i behov av uppföljning innan nästa planerade kontroll. Främst var det restauranger och en del mindre industrier som hade bristande underhåll och dålig rengöring. Större industrier/bagerier hade få avvikelser, de har upprättade rutiner i form av kvalitetssäkringssystem som fungerar bra. Några butiker fick också anmärkningar på rengöringen medan vattenverken hade få avvikelser.
Inspektörerna konstaterar att de anläggningar som haft kontinuerliga kontroller håller något bättre standard än de som kontrollerats med längre mellanrum och uppföljningar kommer att ske kontinuerligt.
Livsmedelstillsynen har blivit bättre
Livsmedelstillsynen ska nu bli bättre sedan fler inspektörer anställts. Sammanlagt är det cirka 800 olika verksamheter som skall kontrolleras.
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!