Livsviktig koll för alla kvinnor
-Gå på cellprovskontroll. Det är de bästa 120 kronor du investerat i ditt liv. Uppmaningen kommer från samordningsbarnmorskan Charlotte Gyllensten i den gotländska mödrahälsovården. Var fjärde gotländsk kvinna struntar i kontrollerna och hamnar i riskgruppen för livmoderhalscancer.
Foto:
När man ser på siffrorna är det "kvinnan mitt i livet" som verkligen utnyttjar att gå på dessa cellprovskontroller.Där ligger besökssiffrorna på över 80 procent och en del årskullar på över 85 procent. Kvinnor födda 1956 har högsta besöksfrekvensen under de fem åren.Däremot glesnar det i leden bland de äldsta åldersgrupperna och de yngsta.Av kvinnor födda 1945 kom endast drygt 59 procent till kontrollen som erbjöds.Charlotte nämner också att livmoderhalscancer är den vuxna sexuellt aktiva kvinnans cancer. Risken för den avtar och är ovanlig efter fyllda 60 år. Ingen debitering
Däremot kan cancer då drabba äggstockar och livmoderhålan.-Besöket hos oss för kontroll tar bara fem minuter, säger Charlotte. Då talar vi inte om något annat än provet. Det gör en del besvikna för de vill även ta upp andra ämnen, men det får vi ta vid andra tillfällen. Hon tillägger också att det står cirkatid på kallelsen, att flera kvinnor kallas samma tid eftersom så pass många uteblir. Ingen debiteras för att inte ha kommit. Men nu är det sommaruppehåll för dessa kontroller.-Men boka en annan tid med en gång, så det blir av, säger hon. Det är viktigt. För man kan upptäcka cellförändringar. En del av dem kan läka av sig själva, andra kan tas bort genom att frysa, knipa, bränna eller skära, även cancrar kan tas bort så. För det kan ta åtta-tio år innan en cancer börjar äta sig inåt.Livmoderhalscancer kan orsakas av olika saker. En stor orsak är ett sexuellt överförbara viruset HPV (humant papillomvirus). Enligt Charlotte är det också mera vanligt med denna form av cancer bland rökare och det finns även andra orsaker i vårt samhälle som kan ge livmoderhalscancer. Och att komma när man erbjuds kontroll är bra förebyggande hälsovård.
Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancern i världen, där närmare 500000 nya fall diagnosticeras varje år. I Europa upptäcks cirka 60000 nya fall och omkring 30000 dör varje år. Den drabbar vanligast kvinnor i åldern mellan 40 och 55 år när de flesta fortfarande är engagerade i både familj och arbete. Källa: Europeiska förbundet för information om livmoderhalscancer. Förbundet har till syfte att bedriva ett upplysningsprogram avsett att informera allmänheten, medicinska yrkesgrupper och beslutsfattare om fördelarna och begränsningarna med gynekologisk cellprovstagning och de nya strategier som tillämpas för att förebygga sjukdomen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!