Livsviktiga råden – om du måste ut i trafiken

Stanna hemma. Om du alls måste ut – var förberedd. Det är ambulanssjuksköterskan Marie Hoas uppmaning inför snöstormen. Hon vet hur det är att ta hand om svårt skadade.

Sjuksköterskan Marie Hoas råder den som inte måste ut att stanna hemma i ovädret. Rätt utrustning, kläder, och att vara förberedd med laddad mobil och kunskap, menar hon kan göra skillnad om en olycka i trafiken skulle inträffa.

Sjuksköterskan Marie Hoas råder den som inte måste ut att stanna hemma i ovädret. Rätt utrustning, kläder, och att vara förberedd med laddad mobil och kunskap, menar hon kan göra skillnad om en olycka i trafiken skulle inträffa.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2025-01-10 17:00

SMHI varnar just nu för att ta bilen, om man absolut inte måste: ”Ge dig inte ut i trafiken i onödan eller förbered dig på att du kan bli stillastående. Trafikförhållanden kan vara svåra på grund av drivbildning, halka, dålig sikt och snörök”.

Om man ändå måste använda bilen det närmaste dygnet kan rätt utrustning rädda liv. Många gånger har ambulanssjuksköterska Marie Hoas varit tidigt på plats för att ta hand om svårt skadade på hala och snöiga vägar.

– Barn och unga är det allra svåraste tycker jag, säger hon och berättar att känslorna i henne kommer först efteråt.

På en olycksplats gäller det att behålla lugnet, prioritera bland skadade, och att agera med korrekta bedömningar.

– Vi har ett jättebra krisstöd och organisation för det efteråt, säger hon.

undefined
Förberedd och med rätt utrusning klarar man sig bättre. Det vet Marie Hoas vis av erfarenhet. Hon har många år i ambulansen bakom sig.

Som IVA-sjuksköterska har Marie Hoas lång erfarenhet från akuten, dit skadade i trafiken kommer. Hon är också kårchef för Bilkåren på Gotland, som utbildar förare inom totalförsvaret, har civila avtal med aktörer som polis och Trafikverket och verkar inom trafiksäkerhetsarbetet.

– Jag håller med SMHI, måste man inte ut i trafiken ska man stanna hemma, säger hon om den orangea vädervarning som gäller Gotland.

Den som ändå ska ut och köra gör klokt i att tänka efter först. Har man rätt utrustning och är man väl förberedd?

– I ambulansen brukar vi alltid säga att vi ska kolla oss själva, och vår utrustning, säger Marie Hoas och delar med sig av sin packlista.

undefined
Marie Hoas menar att en väska med förstahjälpen bör finnas i alla fordon, eftersom det oftast är en privatperson och inte ambulansen som är först på plats vid en olycka.
undefined
Reflexväst gör att man syns för andra trafikanter, men också för ambulans, polis och räddningstjänst i händelse av olycka. Marie Hoas har alltid en väst liggande i sin bil.

Mer än halv tank i bilen, fulladdad mobil, och gärna någon varm dryck att ta med sig är hennes råd. Lågskor och för lite kläder kan bli farligt i en nödsituation.

– Lager på lager är bra, då kan man ta av sig när man blir varm och kör. För det är inte bra att till exempel sitta med en tjock täckjacka under bilbältet, eftersom det då kan bildas lufthål, säger Marie Hoas och förklarar att säkerheten då kan påverkas negativt.

Reflexväst och pannlampa, menar hon, borde vara självklart i alla bilar. Liksom en första hjälpen-väska.

– Oftast är det vanliga trafikanter som kommer först, och inte vi i ambulansen, säger hon och uppmanar den som är först på en olycksplats att våga agera.

Där gäller det att få en snabb överblick över situationen. Vad är det som har hänt? Och hur många skadade är det?

– Larma 112 och gärna via SOS Alarm-appen, då är koordinaterna klara och vi har lättare att hitta till olycksplatsen, säger Marie Hoas.

undefined
Reflexväst och pannlampa är viktigt att ha med sig i bilen, och att hellre ta av sig tjocka jackor och lägga dem i sätet bredvid sig för att bilbältet ska fungera på bästa sätt.
undefined
Under 14 år i ambulansen har Marie Hoas varit med på många olycksplatser, hennes råd är att undvika att alls ge sig ut om ovädret är för kraftigt.

Inför helgens vädervarning gäller det för den som ska ut i trafiken på öns vägar att ta god tid på sig och inte ha bråttom. Och att se till att man har rätt utrustning med sig i bilen.

– Om man ändå måste ge sig ut, planera din färdväg och kör med framförhållning långt fram på vägen. Snökäpparna är guld värda när det är sånt här väder. Om det ändå händer något, håll långt ut på kanten – så att plogbil, ambulans, polis och räddningstjänst kan komma förbi och håll uppsikt även bakåt, säger Marie Hoas.

Maries packlista

Snöskyffel

Bogserlina

Varma kläder

Reflexväst

Filt

Laddad mobil och powerbank

Ät- och drickbart

Första hjälpen-väska

Varningstriangel

Pannlampa

Vatten

Isskrapa

Borste

Kontrollera dessutom bilens belysning, att det finns spolarvätska, däcken och tänk på att svänga in långt in på kanten om du måste stanna. Snöplog, ambulans, polis och räddningstjänst måste kunna komma förbi.

Källa: Marie Hoas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!