Ljudfiler avslöjar: Personal skriker på vårdtagare

Region Gotland larmades under hösten om att personal beter sig illa mot en vårdtagare på ett boende. De svär, skriker och är otrevliga. Beteendet spelades in och Helagotland har tagit del av ljudfilerna.

Öystein Berge, kvalitetschef vid regionens socialförvaltning, säger att det som framgår av ljudfilerna inte är ett acceptabelt bemötande.

Öystein Berge, kvalitetschef vid regionens socialförvaltning, säger att det som framgår av ljudfilerna inte är ett acceptabelt bemötande.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-12-19 06:30

Helagotland har fått ta del av två ljudfiler som spelats in på ett vårdboende på Gotland, och som avslöjar hur flera ur personalen skriker och beter sig illa mot en brukare som förefaller ledsen. Händelsen verkar utspela sig i ett gemensamt utrymme på vårdboendet och Region Gotland larmades om den genom en inskickad synpunkt.

Vad som föranledde personalens utbrott framgår inte av ljudfilerna, som vi transkriberat nedan.

Brukaren: Ni tjatar på mig hela tiden, ni har tjatat på mig hela eftermiddagen.

Personal 1: Det var ju du som kom och frågade hur det blev, det var du som började! Det var absolut inte jag!

Brukaren: Jag tycker inte om personalen här. 

Personal 1 och 2 skriker tillsammans: JA MEN GÅ HÄRIFRÅN DÅ! TA MED DIG KEPSEN OCH GÅ TILL DIN LÄGENHET. Där är det bra personal tror jag.

Brukaren: Ni gnäller på mig.

Personal 1: Du vill ju inte höra hur det är! Då blir du arg och sen går det ut över oss. 

Något händer i bakgrunden…

Personal 1 skriker hotfullt: DÅ JÄKLAR, DÅ JÄKLAR SÄGER JAG DIG; ÄR DET SÅ ATT DU HÄLLER UT DEN SÅ KAN DU GÅ TILL DIN LÄGENHET! 

Helagotland har bett verksamhetschefen om en kommentar, men denne har avböjt. Däremot kommenterar socialförvaltningens kvalitetschef Östein Berge det inträffade:

– Socialförvaltningen har ett system, ”Lämna dina synpunkter”, där enskilda och dennes företrädare eller närstående kan lämna synpunkter på verksamheten. Synpunkter och klagomål är en viktig informationskälla för att åtgärda brister och för att identifiera områden som behöver förbättras och utvecklas.

Enligt Öystein Berge kan synpunkter lämnas på flera olika sätt, både muntligt och skriftligt, i direkt möte med personal eller chef, genom telefonsamtal med mera.

Hur vanligt är det att ni får in synpunkter som rör bemötande inom era egna eller upphandlade verksamheter?

– Det är vanligt med synpunkter både om våra egna verksamheter och upphandlade verksamheter. Vi uppmanar på olika sätt brukare och anhöriga att lämna synpunkter när något inte är bra eller inte känns bra. En stor del av dessa rör bemötandefrågor på ett eller annat sätt.

Hur hanterar ni sådana synpunkter?

– Graden av komplexitet i hanteringen av olika synpunkter kan variera väsentligt. Om det är möjligt åtgärdas det som behövs direkt. Vissa synpunkter kan ta lång tid att åtgärda medan andra inte kan eller ska åtgärdas. Oberoende av vilket ska synpunktslämnaren få information om hur ärendet hanteras. 

Hur vanligt är det att ni får in faktiska ljud- eller filmupptagningar som rör klagomål av olika slag? Eller foton för den delen.

– Mycket ovanligt med ljud och film. Foton något mer vanligt, men det är endast en liten del av alla synpunkter som inkommer till socialförvaltningen.

Utifrån vad som hörs på ljudfilen – skulle du säga att det är ett acceptabelt bemötande oaktat vad som föranlett diskussionen?

– Nej, det är inte ett acceptabelt bemötande oaktat vad som föranlett diskussionen.

Vilka åtgärder har ni vidtagit i det här specifika ärendet?

– Förvaltningen har varit i kontakt med såväl synpunktslämnaren som verksamheten synpunkten är ställd till. Verksamheten har inlett en utredning och arbetar nu vidare med att titta närmare på vad det är som inträffat och att vidta åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!