Ljus för narkotikans offer

70 gotländska niondeklassare har prövat narkotika, om man räknar om CAN:s senaste undersökning till gotländska förhållanden.
? Det är en alldeles för många. Skolan kan göra mycket, och en mer restriktiv alkoholpolitik är viktig, sade Kim Bauer och Jobjörn Folkesson från UNF som var några av dem som i går talade vid manifestationen för narkotikans offer.

Gotland2004-11-02 06:00
En mängd marschaller lagda i formen av ett hjärta lyste upp talarna i Östercentrum. Ljusen skulle påminna deltagarna om de cirka 400 människor som dör av narkotikamissbruk varje år.
? I hjärtat kan vid hitta både den heliga vrede och varma kärlek som behövs i kampen mot narkotikan, påpekade stiftsdiakon Inger Hägg.
Det behövs insatser på alla plan för att motverka missbruket. Kim Bauer och Jobjörn Folkesson, Ungdomens nykterhetsförbund, tyckte att skolan kan bli mycket bättre på att informera om riskerna med alkohol, narkotika och tobak. Frågorna måste dessutom få större utrymme i undervisningen.

Skärp alkoholkontrollen
Särskilda insatser behövs mot alkoholmissbruket.
? Vem testar narkotika nykter? Ingen, konstaterade Kim Bauer.
I det påståendet fick ungdomarna stöd av Gunnar Öberg, från Niklas fond mot våld och droger.
? Jag har frågat omkring 250 ungdomar som missbrukat, ?Var du nykter när du tog narkotika första gången??. Bara en har svarat ja, berättade han.
Gunnar Öberg påpekade även hur viktigt det är att föräldrarna är engagerade. ?Stafflifigurer? kallade han dem, och tyckte att allt för många ser sina barns förehavanden med skygglapparna på.

Idrotten hjälper till
Idrottsrörelsen kan vara en stor hjälp i arbetet mot narkotikan, påpekade Gotlands idrottsförbunds ordförande Lars Sjöholm.
? Två tredjedelar av alla ungdomar idrottar, och många ser upp till sin idrottsledare mer än till sina lärare. Vi har ett speciellt ansvar som vi måste ta tillvara.
Idrottsrörelsen har genom ?Handslaget? fått pengar till särskilda satsningar inom idrotten. En av de viktigaste områdena är kampen mot drogerna.
Kommunalrådet Åke Svensson tyckte att kommunen gör en hel del förebyggande arbete, bland annat genom att hålla fritidsgårdar öppna och ge stöd åt ungdomsverksamhet. Stig Wessman, Föräldraföreningen mot narkotika, tyckte dock att kommunen kan göra betydligt mer för dem som fått problem.
? Man har pratat i fyra år om att bygga ut missbrukarvårdskedjan. Det är dags att det görs något nu. Antalet tunga missbrukare har ökat dramatiskt, och det är nödvändigt att även de får rätt vård, sade han.
Övriga talar vid manifestationen var landshövding Marianne Samuelsson, Lars Siggelin från Hassela, Torgny Pettersson från Motgift och Mats Söderberg från IOGT-NTO. Liknande manifestationer hölls i går på 23 platser i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om