Det är framför allt den ökande köpkraften i länder som Kina och Indien som lett till en ökad global efterfrågan på mjölk. En ökning som gynnar mejerikoncerner som Arla.
Gotlands del i den ökade exporten är dock ringa, ännu så länge.
- Merparten av mjölken som vägs in här i Visby stannar i Sverige. En mindre del säljs i övriga Europa men det händer även att en del skickas till Asien, säger Göran Nährström.
"Våras för mjölken"
Den globala efterfrågeökningen sker samtidigt som man i Sverige anar en nytändning bland landets mjölkbönder. Investeringarna ökar och i februari månad noterades för första gången på flera år ökad mjölkinvägning i elva län.
- Vi kan vara på väg att bryta den negativa trend som pågått i flera år, säger Lennart Holmström, expert på politik och marknad i organisationen Svensk Mjölk.
I Svensk Mjölks branschtidning skriver man att "förhoppningar väckts om att det börjar våras för mjölken".
Gotland har länge legat i topp i Sverige när det gäller mjölkproduktion. Både sett till avkastning, eller invägning av mjölk, och mjölkböndernas investeringsvilja.
Arla positiva
Gotland är ett av endast tre län där invägningen av mjölk ökat sett över en tioårsperiod. De andra två är Halland och Kalmar län.
I hela övriga Sverige har den minskat.
På Arla i Visby ser man gärna att ökningen fortsätter.
- Vi har kapacitet att ta emot lite till. Vi ser mycket positivt på de nyinvesteringar som görs, säger Göran Nährström.
Under 2009 toppade Gotland Lantbruksbarometerns lista över investeringar bland mjölkbönder. I fjol kom man på tredje plats.
Anna Törnfelt, öns LRF-ordförande, säger att det mesta pekar uppåt för mjölkbönderna just nu.
- Efter några ganska tuffa år har lönsamheten vänt och det resulterar i att fler vågar satsa, säger hon.
Investeringarna är nödvändiga, fortfarande finns många gamla ladugårdar som behöver ersättas med nya, menar hon.
Förprövningar av nya kostallar görs av länsstyrelsen. I riket som helhet är trenden nedåtgående, även på Gotland noterades viss minskning förra året.