Peter Melander, styrelseordförande för Taxi Gotland AB, uppskattar att det är bara hälften så många bilar som rullar samtidigt, jämfört med ett normalt år.
– Juni har varit bättre än hur det var i mars och april, men det är mycket vi tappat. Det är inte bara stora evenemang som Almedalsveckan, utan till exempel också bröllop som ställs in. Man försöker dra ner på kostnaderna. Vi har haft permitteringar, men är ju också måna om att behålla bra personal.
Själv återfinns han nu i en testbil för covid-19. Uppdraget som Taxi Gotland fått från Samtrans att hjälpa till med det har något rädda upp situationen. 6-7 personer arbetar med uppgiften.
I våras förhandlade Transportarbetarförbundets gotländske ombudsman Thomas Gahnström med Taxi Gotland om korttidspermitteringar.
– De har gått tillbaka nu och i princip rullar det. Men en del som varit på väg ut av åldersskäl har lämnat branschen.
Kjell Jonsson, med taxiföretaget Gotland Green Cab AB, har använt sig av permitteringsstödet, som han tycker varit ett väl fungerande verktyg från statens sida. Nu har arbetstiden kunnat ökas från 40 till 80 procent för den berörda.
– Sen måste man se till att ha en likviditetsreserv i sitt företag, så man får lite betänketid när det är dåligt med inkomster.
Men han oroar sig för hur långt stödåtgärderna ska räcka om pandemin varar länge. Ett orosmoment är också hur vissa personer uppträder, trots coronan:
– Tar man ett varv på stan ser man grupper som inte alls håller någon distans. Där spriten går in...
I sin bil ber han kunderna åka i baksätet, avskilt från framsätena med en plastskärm. Munskydd och handsprit erbjuds – och så är det ett ständigt tvättande av beröringsytor.
Precis som företagen oroar sig Thomas Gahnström på Transport för hur länge pandemin ska pågå.
– Nu i sommar ska man ju bygga upp en buffert normalt sett som ska finnas till hösten och vintern. I januari-februari får vi se vem som får pengarna att räcka.
Det har varit en tid av ständig beredskap för stora förändringar, som ibland sker – ibland inte:
– Det var på gång med permitteringar på bensinstationerna, som också är vårt avtalsområde, men det behövde inte gå så långt. Åt andra hållet, fler jobb, var det på tal om arbetstillfällen som väktare, för att ta tempen på folk som kliver av färjan. Men så blev det ju inte, konstaterar Thomas Gahnström.