Ljusning på väg för öns arbetsmarknad

Efter några dramatiska år på den gotländska arbetsmarknaden kan man ana en ljusning ­ men, den låter vänta på sig.
Frågan om försvarets framtid är ett orosmoln som ligger kvar över Gotland, men samtidigt finns det också företag som expanderar: Faktab vill nyanställa omkring 100 personer per år.

Gotland2004-06-03 11:54
Höst och vår lägger länsstyrelsen fram sin prognos för hur man tror att arbetsmarknaden kommer att utveckla sig under den närmaste tiden. Ett 50-tal arbetsgivare från den offentliga sektorn och det privata näringslivet berättar om förmodade behov av arbetskraft, samtidigt som man också väger in utvecklingen i vår omvärld.
De här prognoserna brukar faktiskt också stämma överens med vad som sedan händer, kan arbetsmarknadsdirektör Tina Ersson, konstatera. De är så tillförlitliga att de delvis styr inriktningen på arbetsmarknadsutbildningarna.
I vårens prognos kan Tina Ersson se både glädjeämnen och orosmoln. Framtiden för försvaret på Gotland är naturligtvis det största bekymret i dagsläget. Om försvaret läggs ned kommer 600 anställda att drabbas.
Men i övrigt ser det ut som om de senaste årens turbulens på arbetsmarknaden har lagt sig. Nedläggningen av Flextronics Visbyfabrik var ett hårt slag, men arbetslösheten har trots detta kunnat hållas på en förhållandevis låg nivå. Just nu klarar man till och med regeringens målsättning att hålla arbetslösheten under 4 procent, men sett över hela året kommer den öppna arbetslösheten nog att hamna på drygt fem procent.
Inom några branscher räknar man med att antalet sysselsatta kommer att öka under detta år. När expansiva Faktab uppger att de vill nyanställa 100 personer per år under åtminstone de närmaste två åren, så ger det ett tydligt avtryck i arbetsmarknadsprognosens diagram.
Energi, bygg, utbildning och forskning, privata tjänster och vård och omsorg är andra branscher där man kan skönja en ljusning, om än inte lika markant.
Jenny Johansson på Arbetsförmedlingen i Visby har gjort undersökningen och hon har denna gång tittat särskilt noga på utvecklingen inom turistbranschen. Här finns det framtidstro:
­ Inom turismen tror man på en tillväxt på 4 procent i år. Kryssningarna ökar och kommunikationerna har blivit bättre. Kongresshallen beskrivs också som en motor för turistbranschen, berättar hon.
Branscher som är på nedgång är förutom industrin också offentlig förvaltning, handel, transport samt jordbruket.
EU:s förändrade jordbrukspolitik kommer med all sannolikhet att märkas på den gotländska arbetsmarknaden:
­ Här har vi en stadig nedgång med större, men färre enheter. Jordbruksreformen kommer förmodligen att leda till att produktionen och förädlingen minskar successivt, berättar Kjell Norman från länsstyrelsens enhet för arbetsmarknad och näringsliv.
Men det kommer inom en mycket snar framtid att bli nya tongångar i arbetsmarknadsprognosen, understryker Kjell Norman:
­ Den största utmaningen framöver kommer att bli att klara arbetskraftsförsörjningen. Inom vissa yrkeskategorier kommer 40 procent att ha gått i pension innan år 2010!

FAKTARUTA:


Inom vissa yrkeskategorier saknas det arbetskraft på Gotland.
Det är stor brist på byggnadsmålare, logopeder, allmänläkare, läkare med vissa specialistkompetenser och vissa sjuksköterskor.
En viss brist finns också när det gäller byggnadsplåtslagare, distriktssköterskor, fritidspedagoger, förskollärare, lärare 4-9, kockar, murare, plattsättare, skötare, socialsekreterare, specialkockar, tandläkare, tandsköterskor, tekniker/ ingenjörer med inriktning på anläggning, väg och vatten, samt VVS-montörer.
Överskott på arbetskraft finns inom följande yrkeskategorier:
Inköpare, fastighetsskötare, vaktmästare, installationselektriker, driftstekniker (adb), nätverkstekniker, IT-tekniker, PC-samordnare, webbdesigner och webbmaster, försäljare, tekniker och ingenjörer med inriktning på el-tele, elektronik och elektroteknik, 1-7 lärare, barnskötare, persontransport i bil och buss och lastbilsförare. Överskott på arbetskraft finns också när det gäller industriyrken som exempelvis industriplåtslagare, konstruktionssvetsare, el-tele-montörer och produktionssvetsare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om