Ljuvliga (budget) bubblor!
Sav har ett literpris på drygt 400 kronor. Mycket, jämfört med Amadeus dryga 80 kronor - men en skvätt i Östersjön jämfört med prestigevinet Krug från champagnehuset med samma namn. Literpris: 9 500 kronor.
Det finns, kort sagt, bubbel för alla smaker och plånböcker. GA har fokuserat på främst budgetbubblor. Men först, lite kort om just det - bubblor.
Vinet kan få sina bubblor och sin speciella karaktär på olika sätt. Det enklaste är läskedrycks- eller kolsyremetoden, där man kolsyrar det färdiga vinet, vilket ger ganska stora och lättflyktiga bubblor. I GA:s test är Amadeus är sådant exempel.
Omtappningsmetoden innebär att vinet jäser på först fat och sedan flaska, utsätts för trycktank och sedan tappas på flaska igen.
Med tankmetoden blandas vinet med socker och jäst i en trycktank av stål. Efter jäsningen tappas vinet på flaska. Ju längre jäsning, desto mindre och mer hållbara bubblor. Asti Cinzano och Fuzion är tankjästa viner.
Champagne tillverkas med en traditionell metod som också används för mousserande vin från många andra distrikt, men det är bara vitt eller rosévin från just det franska distriktet Champagne, som får kallas så. I GA:s test har Anna de Codorníu och Palmer & Co framställts med den metoden. Druvmusten jäser då först på tank eller fat och tappas sedan på flaska, där den blandas med vin, socker och jäst. Flaskorna förvaras mörkt och svalt och vrids successivt och ryckigt - förr för hand, nu oftast med maskiner - så att jästfällningen samlas under kapsylen.
När vinet är färdigt, efter minst 15 månader, kyls halsen hastigt ned så fällningen fryser. När flaskan öppnas ploppar en sörjig propp ut och det lediga utrymmet fylls med vin och sockerlag, tills rätt sötma uppstått. Därefter får vinet vila ett tag, innan det etiketteras och skickas iväg på sin sista resa.
För en flaska Palmer & Co slutade resan i testglasen på GA:s redaktion, där dryckerna sippades, smakades och skärskådades av fyra nybakade studenter som ganska nyligen blivit "alkoholmyndiga" och ser fram mot åtskilliga bubbelupplevelser.
Testet genomfördes blint. Gommarna visste alltså inte på förhand vilken sorts bubbel de utsattes för. Panelen tyckte att flera av vinerna funkade för sommarens festliga tillfällen, men utsåg unisont en klar favorit. Vid demaskeringen visade det sig vara den "äkta" varan.
Tips! Systembolagets hemsida och personal kan bistå med goda råd om rätt dryck till rätt tillfälle.
Extra brut: mycket torr
Brut: torr
Extra sec: torr-halvtorr
Sec: halvtorr
Demi sec: halvsöt
Doux: söt
Brut: torr
Extra sec: torr-halvtorr
Sec: halvtorr
Demi sec: halvsöt
Doux: söt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!