Locka lärare är skolans stora utmaning

Risk för stor brist på lärare, stora skillnader i kunskap bland eleverna och en skola som måste sänka sina kostnader. Så ser situationen ut för skolan på Gotland vars framtid står inför flera utmaningar.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming och Kristoffer Strehlenert, som är projektledare för Framtidens förskola och grundskola, redogjorde för frågan vid BUN:s möte på tisdagen.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming och Kristoffer Strehlenert, som är projektledare för Framtidens förskola och grundskola, redogjorde för frågan vid BUN:s möte på tisdagen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2020-04-15 10:00

Det framgår av en rapport om förskolan och grundskolan som tagits fram av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Det presenterades av Kristoffer Strehlenert, som är projektledare för Framtidens förskola och grundskola samt utbildningsdirektör Torsten Flemming vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagen. 

I en första rapport beskrivs den nuvarande organisationen för förskola och grundskolan med bland annat fakta om elevtal, kompetensförsörjningssituationen, skolskjutsar, elevresultat, lokalkapacitet och kostnadsutveckling. 

Det största bekymret är kompetensförsörjningen, det vill säga hur man ska få tag i utbildade lärare som vill bo och verka på Gotland. 

– Vi vill vara ute i god tid innan några av de andra kommunerna börjar locka till sig lärarna, säger Stefan Nypelius (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Strategier för att möta kompetensbehovet handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare som bland annat kan erbjuda rimlig lön och arbetsvillkor, karriär- och utvecklingsmöjligheter samt en rimlig arbetsbelastning. 

Fram till 2032 kommer 93 procent av lärarna som jobbar på Gotland att gå i pension och behovet av lärare kommer att vara rekordstort. Det handlar om mer än tusen lärare. 

– Det är många personer på en liten ö, konstaterar Kristoffer Strehlenert.

När det gäller elevers betyg, är det stora skillnader mellan deras studieresultat som påverkas av föräldrarnas studiebakgrund, kön och utländsk bakgrund.

Skolan på Gotland kostar mer än snittet i landet och med de jämförelser som görs har vi tolv skolor för mycket. Referenskostnaderna berättar vad det borde kosta att driva skola på Gotland.

– Vi behöver närma oss referenskostnaderna, säger Torsten Flemming.

Det är en omfattande kartläggning som gjorts där i stort sett allt ingår.

– Skolskjutsarna var det jag blev mest förvånad över. Att elever i Träkumla och Stenkumla har mer än 45 minuters restid en gång per dag, var överraskande, säger Stefan Nypelius.

Längst restid med över 60 minuter har sju elever från Hangvar, Östergarn, Buttle Stenkyrka och Tingstäde. 

I september kommer en presentation av hur skolan ska organiseras i framtiden. 

– Då ska förslaget ut på dialog och fullmäktige tar beslut i december, säger Stefan Nypelius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!