Öns primärvårdsmottagningar för turister har haft fullt upp i sommar, en stadig ström av människor som sökt hjälp för allt från insektsbett till yrsel. Sedan de fyra turistmottagningarna startade vecka 25 har de tagit emot 13 700 besök, 2 500 av dem var patienter från andra län.
– Det är ett himla tryck, det märks att det är en populär ö och att man stannar länge, säger Katarina Struwe-Orleifson, verksamhetschef på Wisby söder.
Men trots det har det fungerat bra, något som till stor del beror på personalen.
– Personalen är otroligt lojal och jobbar helt fantastiskt. Vi hjälps åt och är fenomenala på att lösa uppkomna situationer, säger Katarina Struwe-Orleifson och fortsätter:
– Vi har tack och lov varit friska i väldigt hög utsträckning själva, för det är alltid tajt bemanning på sommaren. Och de vikarier vi har haft har varit jättebra.
Katarina Struwe-Orleifson tycker också att de varit mer förberedda på den stora tillströmningen av vårdsökande i år än tidigare.
– Vi har nog riggat bättre för pandemin och alla hemestrar, säger hon och vill passa på att önska att besökare på ön kontaktar 1177 först.
– Ring dit för hjälp och råd. Det är också viktigt att veta att vi inte skriver intyg eller gör utredningar, det ska hemmavårdcentralen göra. Vi ger bara akut primärvård som inte kan vänta.
Regionens hemtjänst har haft stora problem med att rekrytera sommarvikarier. Men även de har klarat sommaren okej.
– Vi har i de allra flesta fall klarat av att göra det vi är ålagda. Det har vi kunnat göra tack vare att personalen har ställt upp, det har blivit en hel del beordrad övertid, säger Magnus Björk, avdelningschef för regionens hemtjänst.
De problem som funnits har med bristen på vikarier att göra.
– Det är att vi ligger lite back på bemanningen som är problemet. Det gör att det blir svårare att få ihop scheman och kör-rutter. Det är ett pussel och man flyttar folk in i det sista, säger Magnus Björk.
Han berättar att personalbrist gör att de ibland inte kan utföra vissa uppgifter åt brukarna. Då försöker de i första hand att flytta det till en annan dag.
– Det är sådana saker som inte direkt har med välmåendet att göra här. Vi flyttar aldrig på medicingivning men däremot kanske vi ber om att få komma och städa eller handla en annan dag.