"Efter klimattoppmötet i Glasgow var alla överens. Ska vi vända utsläppskurvan måste många länder och sektorer göra mycket mer och snabbare. Men samtidigt som vi står med ena benet mitt i en klimatkris, är vi på väg in i en begynnande global matkris. Kostnaderna för att producera mat har fullständigt exploderat den senaste tiden".
Så inleds en aktuell debattartikel, underskriven av Andreas Nypelius, lantbrukare och regionordförande för LRF Gotland.
För GT berättar han att prisökningen gäller så kallade insatsvaror för lantbruket, framförallt sådana kopplade till energipriserna.
– Det handlar om bränslet, gödningen och fodret. Men även andra priser sticker iväg. Stålpriset påverkar till exempel vad maskinerna kostar, förklarar Andreas Nypelius.
Han uppskattar att Gotlands bönder har över 200 miljoner kronor i ökade kostnader jämfört med i fjol. Hårdast drabbade är djurgårdar, vars slutprodukter inte justeras prismässigt på samma sätt som exempelvis mjölken.
Detta har i sin tur med handlarna att göra.
– Till stor del är det handeln som säger nej till högre köttpriser, även om det är något av en förenkling.
LRF Gotland föreslår nu att regeringen tar fram ett krispaket till lantbruket, något som exempelvis Norge nyligen gjorde.
Annars tror Andreas Nypelius på betydligt mindre gotländsk matproduktion framöver:
– Det är inte säkert att många företag läggs ner, men man kommer att minska på verksamheten. Många kan tvingas ta andra jobb och ha lantbruket vid sidan av. Alternativt påverkas matkvaliteten; det är dyrare att producera bra mat.
Det sistnämnda hänger också ihop med klimatarbetet:
– Sjunker lönsamheten kan vi inte göra den gröna omställningen. Lantbruket kan annars bidra väldigt mycket till den.
Britt Wolter är lantbrukare i Bro och vice ordförande för Lantmännens distriktsstyrelse. Hon känner igen den bild som LRF Gotland målar upp:
– Gödningen kostar det dubbla mot bara en månad tidigare. Fodret är också dyrare, även om vi delvis får igen det på spannmålspriset. Och så har vi dieseln. Än så länge klarar vi oss, men just nu köper vi inte mer gödning för att det är så dyrt. Vad händer när vi behöver köpa mer?
Hur är läget bland Lantmännens leverantörer?
– Oroligt. Året har varit hyfsat för de flesta, men det är svårt att sia om framtiden. Den oron lyser igenom, svarar Britt Wolter.