Lokala politiker kritiska till nedläggningen av länsrätten
Med nedläggningen av länsrätten i februari 2010 försvinner kompetens även för tingsrättens del. Lokala politiker är nu mycket kritiska till riksdagens beslut.
Foto: Tobias Wallström
Även tingsrätten på Gotland kommer att förlora på flytten menar Mikael Mellqvist, lagman vid tingsrätten. De båda domstolarna har dragit nytta av varandra ekonomiskt och budgetmässigt, genom att sluta gemensamma avtal och hålla vissa utbildningar tillsammans. Länsrätten och tingsrätten samarbetar också när det gäller utbyte av personal, och det var tänkt att samarbetet skulle gå längre än så.
- Innan det blev beslutat om nedläggning av länsrätten hade vi långtgående planer på en utökad integration även lokalmässigt, bland annat med gemensam reception, säger Mikael Mellqvist. Men de planerna får vi ju skrinlägga nu.
Extra domare
Med länsrättens nedläggning kommer nu tingsrätten att också bli mer beroende av extra domare från fastlandet.
- I dagsläget kan vi ofta rycka in för varandra om det skulle behövas, så indirekt blir det en kompetensförlust för oss.
De lokala gotländska politikerna har i den här frågan varit ovanligt samstämmiga i sina protester. Den 28 april uppvaktade en gotländsk delegation justiteutskottet, och landshövding Marianne Samuelsson var efter mötet hoppfull om att Gotland skulle få behålla länsrätten.
- Känslan man hade var att utskottet tog till sig den speciella situation vi har på Gotland. Men det var fler länsrätter som talade för sin sak samtidigt, och då ville inte allianspartierna göra något undantag just för oss.
Vad innebär det här beslutet för Gotland?
- Jag tycker att det är jättetrist för Gotlands del. Vi behöver statliga institutioner här, eftersom vi är en egen arbetsmarknadsregion. Det är inte så lätt för gotlänningar att pendla till fastlandet.
Bror Lindahl (FP) var en av folkpartisterna som skrev ett öppet brev till Folkpartiets riksdagsgrupp och partiledare Jan Björklund i syfte att bevara länsrätten.
- Det är helt fel att flytta länsrätten härifrån nu när Gotland ska bli en egen region. Dessutom blir det långt till närmsta länsrätt, och det kommer att bli ökade kostnader.
Markering
Bror Lindahl är också kritisk till att riksdagsledamöter låtit partiet styra i stället för den egna övertygelsen.
- Det var flera borgerliga ledamöter i riksdagen som tyckte som vi, och då kunde de ju ha röstat emot förslaget. I stället avstod de från att rösta.
Rolf K Nilsson (M) var frånvarande då beslutet togs. Gustaf Hoffstedt menar att han inte kunde ha gjort annorlunda.
- Om man röstar mot sin egen regering lägger man hela makten i den andra vågskålen. Att avstå från att rösta är en tydlig markering.
Hur ska ni gå vidare med den här frågan nu?
- Vi har redan skrivit ett protestbrev till justitieutskottet.
- Vi tänker inte ge oss i den här frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!