I en TT-intervju med bland andra Vårdförbundets ordförande på Gotland, Viktoria Vahlgren, en överläkare och en kirurg på Visby lasarett är vårdpersonal på Visby lasarett rörande överens om att ett friare resande till Gotland i sommar, om beslutet blir så från myndigheterna, kan riskera att slå undan fötterna på den gotländska vården.
– En vanlig sommar kan läget bli väldigt ansträngt med mängden turister. Nu har vi något annat, som kräver enorma resurser att ta hänsyn till, plus risken att vi själva blir sjuka. Det finns en jättestor rädsla för ett scenario där det öppnas upp. Det kommer inte gå att hantera, i alla fall inte av oss själva, säger Viktoria Vahlgren i intervjun.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob menar att hon förstår oron som målas upp.
– Jag har full respekt för att vårdprofessionen känner oro. Men där vi står just nu har vi ingen helt säker lösning och vi vet inte exakt hur det kommer se ut i sommar om vilka rekommendationer som kommer gällande resor. Just nu får vi lära oss att leva i enorm osäkerhet, säger hon, och fortsätter:
– Jag tror att nästan oavsett vad folkhälsomyndigheten kommer med för beslut så kommer vi ändå ha ett inresande i större omfattning till Gotland. Men vi gör vad vi kan, och min bild är att även andra regioner i landet med stora inflöden av besökare har samma magkänsla. Samtidigt är alla medvetna om den målkonflikt vi har på Gotland; alla vill att Gotland ska kunna leva, att näringslivet ska kunna verka och att vården ska räcka till.
Hur ser dialogen ut mellan sjukvårdsledning och vårdpersonalen på golvet som kanske oroas för sommaren?
– Det är alltid mottagaren som avgör om den får tillräcklig information eller inte. Men vi har en bra struktur med möten flera gånger i veckan, många mejl till chefer och medarbetare och försöker att uppdatera information kontinuerligt på intranät. Cheferna har ett viktigt ansvar att förmedla vidare information, men alla måste också ta ett eget ansvar att hålla sig uppdaterad.
Marie Loob menar att sjukvårdens största utmaning vid ökat tryck på vården är ö-läget och att bemanna.
– Allt beror på hur många sjuka som måste tas omhand och hur avancerad sjukvård det är som krävs. Vårt ö-läge är den absolut svagaste punkten och det är svårt att bemanna. Normalt är vi dock lyckligt lottade med bemanningen då många vill komma till Gotland och jobba. Det jag känner mig riktigt trygg med är dock att när något väl händer, så är sjukvården generellt väldigt duktig och löser situationerna.