Lördagsintervju: Möt Eva Feldt

Hon älskar naturen. Hennes smultronställe finns på Ljusterö i Stockholms skärgård.
Men på Gotland har hon utmålats som något av en miljöbov.
- Det är helt obegripligt. Mina vänner har nog svårt att känna igen mig i den bilden, säger hon.
GT har träffat Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.

Eva Feldt, 44 år, har som kommunikationschef för Nordkalk AB, hamnat mitt i skottlinjen i den pågående konflikten om Ojnareskogen. Hon har svårt att känna igen sig själv i den bild som målats upp.

Eva Feldt, 44 år, har som kommunikationschef för Nordkalk AB, hamnat mitt i skottlinjen i den pågående konflikten om Ojnareskogen. Hon har svårt att känna igen sig själv i den bild som målats upp.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-09-08 04:00

De senaste veckorna har varit mycket speciella, berättar Eva Feldt.

- Jag har aldrig upplevt något liknande, säger hon.

Hon har jobbat som kommunikationschef för Nordkalk AB sedan årsskiftet. Sitt fasta kontor har hon i Stockholm. Där har hon också sitt hem; sin man och de två barnen, 2,5 och 5 år gamla.

Men eftersom Nordkalks största anläggning i Sverige finns på Gotland blir det en hel del arbetsdagar här också. Men aldrig så många som nu.

Nu har det varit Gotland på heltid i flera veckor.

Det är Eva Feldt som stått främst i ledet för Nordkalk i den pågående konflikten kring Ojnareskogen.


"Orättvis bild"
Hon har mött demonstranter i skogen och vid samlingar bland annat i Almedalen. Hon har blivit utbuad offentligt, och i insändare och på sociala medier har hon häcklats och beskrivits som en känslokall och elak person.

Hur mår man av sånt? Hur klarar man det rent personligen?

- Det är klart man berörs. Men jag mår bra. Jag tar det inte personligt, jag arbetar för att få fram vår syn på det vi tycker är rätt, säger hon.

- Jag tycker att det målats upp en felaktig och orättvis bild av att vi skulle strunta i miljön. Något som är obegripligt med tanke på den otroligt omfattande miljökonsekvensbeskrivning som gjorts inför detta kalkbrott. Jag tror inte det finns många företag som gjort så omfattande utredningar som vi har, fortsätter hon.


"Tror jag är modig"
Hennes engagemang märks. Och hennes lojalitet. Men hon betonar att bådadera bottnar i en övertygelse om att Nordkalk har rätt. Att man faktiskt kan garantera att vare sig rödlistade arter eller vatten kommer att skadas.

- Om jag inte trodde det själv hade jag inte kunnat stå där och framföra det. Då hade jag inte klarat att stå upprätt genom de turer som varit, säger hon.

Du har fått kritik för okänslighet. Och beskrivits som hård. Är du en hårdhudad person?

- Nej, jag är varken hårdhudad eller okänslig, men jag tror att jag är en ganska modig person. Jag tycker att alla har rätt att uttrycka vad de tycker och känner. Och det lever jag efter; jag säger vad jag tycker och står för det jag tror på. Men jag är också beredd att lyssna, svarar hon.


Drivs av utveckling
I konflikten mellan Nordkalk och miljökämparna tycker hon det är olyckligt att inte domstolars beslut respekteras.

- Det är ju inte bara miljöaktivister utan även organisationer och myndigheter som fortsätter att motarbeta oss trots att vi fått laglig rätt till vår verksamhet. Så borde det inte få gå till, säger hon.

Jag försöker styra över samtalet på personen Eva Feldt; koppla loss henne från arbetsgivaren Nordkalk AB.

Vem är hon? Vad har hon sysslar med tidigare? Och vad är hennes förhållande till naturen? Till skogen?

Hon berättar att hon jobbat många år i reklambranschen, bland annat som vd på en reklambyrå.

- Men för cirka åtta år sen kände jag att jag ville gå vidare. Jag ville jobba närmre människor, engagera mig i människors utveckling. Och samtidigt utveckla mig själv, berättar hon.

Hon utbildade sig till samtalsterapeut och organisationskonsult och har drivit ett eget företag sen dess.

- Utveckling har alltid varit min stora drivkraft. Jag vill lära nytt, inte stå still, säger hon.


Långvarig konflikt
Vid den tiden började hon även närma sig yoga och meditation. Eva Feldt är i dag både utbildad yogainstruktör och meditationslärare. Hon säger att yogan hjälper henne hitta balansen i tillvaron.

Är det något du kunnat använda nu under Ojnarekonflikten?

- Nja, det har varit svårt att få tid till yogan de senaste veckorna, svarar hon.

Hon har också haft svårt att hinna komma hem till familjen. Det har varit jobbigt, tycker hon. Och visst har Ojnarekonflikten påverkat henne.

- Men jag tror det hade varit svårare om jag bott på Gotland. De som både jobbar och bor här drabbas mycket hårdare; då blir det personligt, säger hon.

Jag frågar om framtiden. Om hon tror att konflikten ebbar ut när Högsta domstolen sagt sitt.

- Nej, jag är rädd för att den kommer att fortsätta. Jag tror att i grunden handlar konflikten om något annat än HD:s ställningstagande, svarar hon.


Naturvän
Till sist påminner jag om det där med naturen. Vad betyder natur och miljö för Eva Feldt?

- Jag älskar att vistas i naturen. Vem gör inte det? Havet och skogen betyder mycket; jag tar ofta långa promenader i naturen. Och vid havet har jag mitt främsta smultronställe, på Ljusterö i Stockholms skärgård, säger hon innan vi tar bilen ned till stranden för fotografering.

Namn: Eva Feldt.

Ålder: 44 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två barn samt två bonusbarn.

Utbildning: Marknadsekonom med media- och kommunikationsutbildning, även utbildad samtalsterapeut, yogainstruktör och meditationslärare.

Yrke: Kommunikationschef på Nordkalk AB.

Fritid: Familjen, naturen - gärna skogspromenader - och yoga.

Aktuell: Som främsta talesperson för Nordkalk i den pågående konflikten kring det planerade brottet i Ojnareskogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!