Förra året exporterade Ullkontoret i Endre 25 ton ull till Tyskland, där den använts som foder i Fjällrävens jackor. Det var dock den vita ullen. 80 procent av öns får är Gotlandsfår, och för den gråa ullen från dem är det fortfarande svårt att få avsättning.
– Vi tvättar den och efter det är den okej att lagra. Men vi börjar få rätt många ton grå ull i lager nu, berättar Jenny Andersson som driver Ullkontoret tillsammans med Hans Bulthuis.
På Gotland producerar lammen uppskattningsvis cirka 100 ton ull per år. Svårigheten att få avsättning för den grå ullen gör att en stor del används i ströbäddar, eldas upp eller körs ut i skogen.
Ullkontorets är landets enda storskaliga ulltvätteri. Jenny Andersson och Hans Bulthuis väntar på en boom som kan få fart på efterfrågan – och nu verkar den vara på gång.
Det tvååriga projektet Gotland Grey avslutas i dagarna. När GA ringer håller processledaren Lotta Löwhagen Lundberg på att skriva slutrapporten. Slutsatsen är klar:
– Tiden är mogen nu. Ullen har potential att skapa sysselsättning på ön, säger hon.
Under projektet sändes ett halvt ton ull till Tyskland, där ett spinneri tog fram ett tunt och ett tjockt garn. Flera tillverkare har testat garnerna, och intresset är stort.
– Gotlandsfårets ull kräver en särskild hantering. Det som behövs nu är ett kamgarnsspinneri som klarar att ta hand om ull i stor skala, säger Lotta Löwhagen Lundberg.
I mindre skala har redan flera projekt kommit igång. Klädföretaget Tiger of Sweden låter för närvarande ett italienskt företag väva ett tyg av den gråa ullen. Tyget är tänkt att sy jackor av.
– För en tid sedan sålde vi ett ton ull till ett annat italienskt företag som ska spinna garn av det. De tyckte det var fantastiskt att få ett grått garn utan att behöva färga det, berättar Jenny Andersson.
Stockholmsbaserade företaget Jernvirke har tagit fram en mössa, stickad med grått garn från Gotland. I marknadsföringen framhålls Gotlandsfårets anor ända tillbaka till vikingatiden.
Modeföretaget Residus har inte fokus på Gotlandsfårets anor, utan lanserar sina nya produkter som hållbart producerade. Mössor och tröjor består till 60 procent av ull från Gotlandsfår.
I år har Fjällräven beställt ytterligare fem ton vit ull, men samtidigt meddelat att man börjat undersöka om det går att använda även grå ull.
På Gotland pågår Leaderprojektet ”Ull uppåt väggarna” sedan ett par år. Projektet leds av Studio Lomakka AB, som undersöker hur ull kan användas i tunna skikt bakom glas som en sorts synlig isolering i olika byggprojekt.
– Det går långsamt framåt. Vi har väl kommit halvvägs ungefär, men nu har vi fått bygglov för att bygga ett visningshus, berättar Barbro Lomakka.
Vid Textilhögskolan i Borås har två studenter undersökt om gotländsk ull kan användas som stoppning i barnvagnar. Slutsatsen, som presenterades i en uppsats, är det går utmärkt att ersätta syntetisk stoppning med ull från raserna Texel, Suffolk och Gotlandsfår. Rapporten har gjorts i samarbete med Emmaljunga Barnvagnar AB.
All ull går dock inte att spinna garn av eller stoppa barnvagnar med. En del är för skräpig, men behöver inte eldas upp eller dumpas i skogen. Inom Gotland Grey har man undersökt alternativ.
– Bearbetar man ullen med hydrolys och blandar den med sågspån och bark får man ett utmärkt gödselmedel, berättar Lotta Löwhagen Lundberg.