Lösning öppnar för mer vindkraft

220 nya vindkraftverk på Gotland. Idag kom de ett stort steg närmare.

Näsudden. Vindkraft ger lägre elpriser, menar skribenten.arkivFoto: TOBIAS WALLSTRÖM

Näsudden. Vindkraft ger lägre elpriser, menar skribenten.arkivFoto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Gotland2013-01-30 17:37

Om allt går som Region Gotland och övriga inblandade vill så ska ön inom en tioårsperiod få en total vindkraftskapacitet på 1 000 megawatt. Det betyder 400 vindkraftverk på Gotland, det vill säga ytterligare 220 utöver de 180 som redan finns.

Men det finns problem. Ett stort problem har med väderobservationer att göra. Både SMHI och försvaret är beroende av korrekta mätvärden från de 12 väderradarstationer som finns i Sverige, varav en på Gotland. Vindkraftverk i närheten av väderradarstationer stör ut dessa så att de helt enkelt ger en falsk bild av vädret.
Störningen blir större ju närmare radarstationen vindkraftverken står.

Inte längre ett problem

Men nu finns en lösning på detta problem. Gotland har agerat pilotfall i en utredning som Energimyndigheten, Försvarsmakten och SMHI gjort i samarbete med Region Gotland och Länsstyrelsen på Gotland. Utredningen kom med sin rapport idag, och den visar att lösningen är att flytta på väderradarstationer eller komplettera med fler.

På Gotland skulle väderradarn i Lojsta kompletteras med ytterligare en väderradar - på Fårö. Då skulle utbyggd vindkraft inte bjuda några problem längre.

- Det här känns som ett stort genombrott, säger Vindkraftssam-ordnaren på Gotland, Lars Thomsson. Han fortsätter:

- Det visar att det finns en lösning, nu återstår bara praktiska frågor.

En praktisk fråga är väl att bygga ny väderradar på Fårö?

- Ja och det finns inga jättebra svar idag på hur det ska lösas, men det bygger ju på att kostnaden bärs av vindkraftsprojektet.

Vad betyder det?

- Att de 50 miljoner en väderradarstation kostar kan rymmas inom vindkraftsinvesteringen totalt. Det är en 15-miljardersinvestering vi pratar om.

Utöver väderradarproblemet förutsätter vindkraftsutbyggnaden även en ny elkabel mellan Gotland och fastlandet. Det mesta tyder på att den kommer att byggas 2017.

Utredningen som nu gjorts om väderradarproblemet kommer att användas som grund för vindkraftsutbyggnad även nationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!