Louise gör glass på morötter och palsternacka

Glass som är färgglad, krämig och smakrik – och vegansk, ekologisk och gjord på rotfrukter.

Louise Lundström gör all glass själv. Glassen är ekologisk, vegansk och innehåller bland annat morötter och palsternackor.

Louise Lundström gör all glass själv. Glassen är ekologisk, vegansk och innehåller bland annat morötter och palsternackor.

Foto: Rebecka Prahl

Gotland2021-08-08 10:00

I eftermiddagssolen på hamnplan står Louise Lundström i sin solels-drivna glasskiosk på hjul. Där säljs egengjord glass som både är vegansk, ekologisk och gjord på gotländska råvaror. 

Idén kom för tre år sedan när hon flyttade till ön och började jobba med rensa morötter. Nu gör hon glass på Stava gård och under sommaren har hon börjat sälja den egengjorda glassen med bas av morötter och palsternackor. 

– Det finns fyra olika varianter på morötter; orangea, lila, gula och vita. De ger glassarna mycket färg och framhäver olika smaker, säger Louise Lundström. 

Bland smakerna finns de klassiska choklad, vanilj, hallon och saffran. Men också experimentella smaker som skog, gjord på granskott, ingefära/päron, och choklad/havtorn. Bären är plockade i Valleviken.

– Det är lite luft i glassen, jämfört med andra tillverkare. Så kunden får mycket för pengarna.

Pandemin har varit svår för företaget, då det inte funnits möjlighet att styra upp provsmakningar i affärer. 

– Jag gjorde 600 liter glass till provsmakning och försäljning i vintras, med det slutade med att jag fick ge bort allt. 

Framåt kämpar hon för att verksamheten ska överleva i den hårda konkurrensen. Men drömmen är större samarbeten med butikskedjor och restauranger. I sommar har restauranger som Bruna dörren, Lindgården och Surflogiet sålt hennes glassar. Det finns även möjlighet att prova Iceblizz's mjukglass på Stava gård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!