Lovar betald bostad och hög lön – men jobben existerar inte

I flera veckor låg uppemot 20 annonser från ett bemanningsbolag, gällande läraruppdrag på Gotland, uppe på Platsbanken. En närmare granskning visar dock att något inte står rätt till – tjänsterna finns inte på ön.

Personalexpressens otillåtna annonser på Platsbanken är problematiska ur flera hänseenden. Eftersom det inte finns något konkret jobberbjudande i annonserna, riskerar de att snedvrida den officiella arbetsmarknadsstatistiken från Arbetsförmedlingen.

Personalexpressens otillåtna annonser på Platsbanken är problematiska ur flera hänseenden. Eftersom det inte finns något konkret jobberbjudande i annonserna, riskerar de att snedvrida den officiella arbetsmarknadsstatistiken från Arbetsförmedlingen.

Foto: Simon Paulin/skärmdumpar

Gotland2024-09-26 04:30

Nyheten i korthet

  • Bemanningsföretaget Personalexpressen har annonserat ut cirka 20 icke-existerande lärartjänster på Gotland på Arbetsförmedlingens Platsbanken.
  • Personalexpressen har tidigare publicerat falska jobbannonser i Västerbotten, och trots att inga avtal med regionerna eller kommunerna existerar, fortsätter företaget att försöka etablera sig som leverantör av skattefinansierad verksamhet.
  • Efter att ha upptäckt dessa falska annonser, har Platsbanken tagit bort alla annonser från Personalexpressen, en del av deras pågående kvalitetsarbete enligt dem själva.

Personalexpressen är ett bemanningsbolag inom skola, vård och omsorg vars tjänster, enligt dem själva, säljs till regioner, kommuner och privata företag i hela landet. Och på fastlandet är bolaget både omskrivet och skandalomsusat – något vi återkommer till senare i den här artikeln.

Först till Gotland, då företaget nyligen gick ut och sökte nytt folk till lärartjänster på ön.

Totalt sett, från slutet av augusti till mitten av september, lade Personalexpressen upp drygt 20 jobbannonser på Arbetsförmedlingens Platsbanken. I annonserna söker man lärarvikarier för arbete på Gotland i allt från förskoleklass till gymnasiet.

undefined
Företaget annonserar ut tjänster i både grundskola och gymnasium på Gotland, samtidigt som inga avtal finns.

Men i det finstilta i annonsen på Platsbanken, finns inga detaljer om tjänsten eller något som talar för att den är på Gotland. Utöver rubriken är jobbannonserna i stort sett identiska. Den gemensamma nämnaren är en rad lockande förmåner, såsom landets högsta löner men också möjligheten att styra över sin egen tid.

När Helagotlands reporter ringer upp kontaktpersonen hos bemanningsbolaget för en av tjänsterna på Gotland, bekräftar hen att det inte finns någon specifik tjänst att söka. Däremot så säger medarbetaren att Personalexpressen förväntar sig en stor efterfrågan på personal på Gotland inom de kommande veckorna, och menar att bolaget måste stå redo när beställningarna kommer in.

Vilka dessa kommande uppdragsgivare är, vet kontaktpersonen inte eftersom det är "huvudkontoret" som sköter avtalen.

undefined
Enligt produktansvarige på Platsbanken, Jenny Söderholm, går Personalexpressens annonsering på Gotland och många andra orter ut på att samla kontakter till sin kandidatbank.

Enligt Platsbankens regler är det inte tillåtet att annonsera ut ett jobb som inte existerar. Förutom att det vilseleder och därmed stjäl tid från jobbsökanden, finns det flera negativa konsekvenser med agerandet. Det menar Jenny Söderholm, produktansvarig för Platsbanken:

– Det kan påverka förtroendet för Arbetsförmedlingen och Platsbanken. Men också våra kunders förutsättningar att träffas. För en arbetsgivare kan det bli svårare att nå ut och synas i flödet om det finns många tvivelaktiga annonser i omlopp.

Det Stockholmsbaserade bemanningsbolaget Personalexpressen grundades 2017 och har, enligt vad de själva beskriver på sin webbsida, samarbeten med privata och offentliga kunder i landets samtliga regioner. Baserat på företagets annonsering i Platsbanken är det lätt att tro att uppdragsgivarna är många och likaså möjligheterna till jobb, för den som söker dem.

Ambitionen och förhoppningen har varit att få intervjua Personalexpressens vd Oliver Thomson. Efter att ha sökt honom i flera dagar, har vi inte lyckats få någon som helst kontakt.

Region Gotlands ekonomidirektör, Ulrika Jansson, bekräftar i ett mejl till redaktionen att det inte finns något avtal mellan regionen och Personalexpressen.

Eva Edin, HR-chef på Region Gotlands arbetslivs- och utbildningsförvaltning, säger att hon aldrig hört talas om bolaget.

– Vi använder inte hyrpersonal för att bemanna i skolorna, säger Eva Edin.

Finns det några planer på eller diskussioner kring att samarbeta med bemanningsföretag?

– Nej. På Gotland har vi valt att ha en egen vikariepool. Vi tycker att det är ett bra system, även om just bemanningsfrågan är en av våra stora utmaningar både nu och i framtiden. Men vi vill inte hamna i samma slags onda cirkel som man har sett i andra förvaltningar.

Det tycks däremot vara en strategi för företag som Personalexpressen, att knyta till sig kompetens i ett geografiskt område, trots att inga samarbeten finns med de stora uppdragsgivarna – oftast kommuner och regioner.

Under hösten 2023 hade Personalexpressen ett stort antal annonser på Platsbanken i Västerbotten, som mest låg det 200 annonser ute för tjänster i länet. Här handlade det om uppdrag som specialistläkare, lokförare och socionomer, med placering i någon av länets kommuner.

Detta väckte lokaltidningen Folkbladets nyfikenhet. Under sin granskning "Jobbannonsbluffen" som pågick hösten 2023, tog Folkbladet bland annat kontakt med Region Västerbotten och totalt 15 kommuner i länet som företaget påstod sig ha samarbeten med. Inga av dessa sa sig ha något avtal med Personalexpressen.

Men det finns regioner och kommuner där Personalexpressen har lyckats etablera sig som leverantör och utförare av skattefinansierad verksamhet. Och det finns åtminstone ett "skräckexempel".

undefined
Rubriker i både Folkbladet i Västerbotten och Södran, från tidningarnas artiklar om Personalexpressen.

Inför sommaren 2023 anlitade Hedemora kommun i Dalarna bland andra Personalexpressen för att lösa bemanningskrisen inom omsorgen. I augusti samma sommar slog anställda vid bemanningsbolaget själva larm. I ett mejl till lokaltidningen Södran berättade de om kunskapsbrister bland hyrpersonalen och sin oro för att de äldre ska fara illa.

I september 2023 gjorde Södran den första publiceringen i det som senare ska växa till en skandal inom den kommunala omsorgen i Hedemora. Avslöjandena i Dalarna skakar om stora delar av kommun-Sverige den hösten. Södran uppmärksammas stort för sin granskning, "Bemanningskrisen i Hedemora", som belönas med Sveriges främsta pris inom grävande journalistik, Guldspaden, samma år.

På Arbetsförmedlingen har man länge känt till både Personalexpressens och andra aktörers metoder, och Platsbankens produktansvarige Jenny Söderholm förekommer även i Folkbladets granskning.

undefined
Platsbanken har tydliga regler för arbetsgivare som lägger upp jobbannonser. Men det saknas i dag ett effektivt system för att förhindra den otillåtna annonseringen.

Där, liksom för Helagotland, förklarar hon att Arbetsförmedlingen gör vad de kan för att stävja de felaktiga annonserna. Första steget är att informera om villkoren, och där det behövs plockar Platsbanken bort annonserna. I förlängningen består åtgärderna av varningar, och om bolagen fortsätter med sitt "annonseringsbeteende" kan det bli tal om spärra dem från att använda tjänsten.

Men att manuellt plocka bort annonserna ger i vissa fall inte den effekten man önskar då beteendet fortsätter och annonser läggs upp på nytt.

– Det är ett fåtal företag som står för annonseringsbeteenden som inte följer våra villkor. Vi har ögonen på dem, säger Jenny Söderholm.

Och det tycks fungera att ihärdigt publicera på nytt för ett bolag som Personalexpressen – vars annonser på Gotland legat orörda på Platsbanken i uppemot tre veckors tid.

Dagen efter vår intervju med Jenny Söderholm har dock Personalexpressens samtliga jobbannonser på Gotland försvunnit från Platsbanken. I ett mejl bekräftar hon att Platsbanken tagit bort annonser från Personalexpressen i hela landet.

"Det var inte kopplat till vår dialog utan en del av vårt pågående kvalitetsarbete".

Fotnot: Helagotlands syfte med att först ringa kontaktpersonen i annonsen har varit att få information om tjänsten på samma sätt som exempelvis en arbetssökande skulle fått. Reportern har vid första samtalet presenterat sig vid fullständigt namn, inte som journalist, men inte heller utgett sig för att vara arbetssökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!