Lovar kortade köer med vårdgaranti

I november i år införs en utvidgad vårdgaranti.
Då skall bland annat all planerad behandling ges inom 90 dagar och den ska i första hand ges på Gotland. Om inte tidsgränsen kan hållas ska patienten erbjudas vård på annat håll utan extra kostnader.
På Gotland är det främst inom ortopedin som köerna är för dryga.
Målet är nu att avveckla köer och väntetider. Men det kräver resurser som kostar pengar. Samtidigt skall vården spara. En ekvation som måste lösas.
- Det är inte den enklaste uppgiften som finns, konstaterar sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.

Gotland2005-03-18 06:00
Bakgrunden är regeringsbeslutet om att införa en utökad nationell vårdgaranti från 1 november 2005. Ökad tillgänglighet och kortade köer är honnörsorden.
Då skall sjukvården också kunna erbjuda behandling inom 90 dagar, om patienten så önskar, från det att beslut om behandling har fattats.
Behandling ska i första hand ske inom den egna kommunen/landstinget men om detta inte är möjligt inom tidsgränsen ska patienten erbjudas behandling på annat håll och få ersättning för resa/uppehälle.
Vårdgaranti finns redan i dag i form av exempelvis att patienten skall komma i telefonkontakt med en vårdcentral samma dag och tidsbokas där inom sju dagar.
För att klara den utökade vårdgarantin så intensifierar nu hälso- och sjukvårdsförvaltningen det systematiska förbättringsarbetet inom samtliga verksamheter.
- Dessutom pågår arbetet med att gå igenom köerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson.
Förvaltningens ledningsgrupp är styrgrupp för det lokala arbetet. Ur ledningsgruppen har ett "arbetsutskott" utsetts som har till uppgift att fortlöpande leda arbetet med genomförandet. Varje klinik ansvarar för att driva arbetet inom respektive verksamhet. Projektledare för arbetet är Ylva Lyander och hennes uppgift är att samordna genomförandet av förvaltningens arbete med särskilt stöd av processgruppen Magne Hovland och Veronika Hermann.
- Ett av de större lokala målen är att 1 november skall alla väntelistor vara analyserade, ett arbete som är påbörjat. Det handlar bland annat om mätning av väntetider och de modeller som finns för att patienterna ska få en enklare väg genom vården, säger Ylva Lyander.

Ortopedproblem
Värst ködrabbat vid Visby lasarett är ortopedavdelningen. Köerna har växt och i dag väntar ca 200 patienter på höft- eller knäoperationer.
- Tre till sex månader är en medicinskt rimlig väntetid, konstaterar Åke Karlbom, ortopedkirurg. Längre tid kostar samhället mer än själva operationen. (Som inom ortopedin kostar 70 000 kr i snitt). Han noterar också att på Gotland är behovet inom detta område större - och annorlunda.
- Här är mer betingat av förslitning än frakturer till skillnad mot övriga landet.
En särskild operationsstyrelse finns nu som fördelar operationstider mellan de olika klinikerna.
- Syftet är att i snabbare takt beta av och därmed minska och i vart fall inte bygga på köerna, kommenterar Sune Handell, verksamhetschef operation. Det finns plats att utföra mer, personellt är det gynnsammare än för några år sedan även om det fortfarande saknas operationssköterskor.
Åtgärderna drar förstås kostnader. Också tidsmässigt kan det bli kärvt.
- Ska vi operera mer kommer det att kosta pengar, fastslår Åke Karlbom.
- Hela ortopedkön kostar ca tio miljoner att jobbba bort. 1 november slår det till och 2006 blir mycket dyrare om vi inte gör något, konstaterar Jan-Olof Henriksson.
Viss kostnadstäckning fås nationellt för den utvidgade vårdgarantin, 4,6 mkr är öronmärkta och sammanlagt kan man använda ca 12 mkr. Här har en del redan satsats, bland annat för att få bort kön till utprovning av hörapparat.
Jan-Olof Henriksson:
- Det här är inte den enklaste uppgiften som finns. Men alla led vinner på att köerna kortas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om