Enkelt uttryckt handlar det om att antalet elever minskar medan kostnaderna ökar. Situationen är nu så allvarlig att nämnden lämnat över frågan till regiondirektör Bo Dahllöf.
- Det här är mer än en gymnasiefråga, det handlar om mer än enbart utbildningar för ungdomar, säger Per Edman.
Berör öns framtid
Lövstas framtid och tillgången till utbildningar inom lantbruk är en fråga som berör hela lantbruksnäringen och därmed Gotlands utveckling i stort. Den bör därför hanteras mer övergripande, anser gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
- Vi vill att den förs upp till regionstyrelsen. Det är där man måste ta ställning till om Lövsta ska prioriteras eller ej - och också besluta om finansieringen, förtydligar Per Edman.
Den här höstterminen har man bara 13 nya förstaårselever på naturbruksprogrammet. Till 20 platser.
- Totalt kommer vi att ha cirka 50 elever på ungdomsgymnasiet på Lövsta det här läsåret, säger rektorn Rolf Andersson.
Han är väl medveten om problemet med sjunkande elevsiffror. Men säger också att det ser ungefär likadant ut i hela landet. Själv är han optimist och tror på en bra lösning.
- Det jobbas intensivt på flera håll för att komplettera, bredda och stärka verksamheten på Lövsta. Och vi samläser vissa ämnen med andra program för att hålla nere kostnaderna, säger han.
Men det är inte bara naturbruksprogrammet som ligger illa till. På omvårdnadsprogrammet börjar bara tio elever, varav några utan full behörighet. Där finns plats att ta emot 20 elever.
- Det är anmärkningsvärt och vi skissar nu på olika åtgärder för att locka fler elever dit, säger Per Edman.
För stort utbud
Han nämner även sjöfartsutbildningen och turismlinjen som utbildningar som bör finnas på Gotland, med tanke på öns näringsliv, men som är svåra att driva.
Att dagens breda utbud på gymnasieutbildningar måste bantas, vet man redan. Enligt Per Edman är nuvarande utbud anpassat för en befolkning på 200 000.
Men innan man börjar skära vill man ha en dialog med medborgarna. Flera offentliga möten är inbokade under hösten.