Idén till festivalen föddes när Gotland valdes till Årets Matlandethuvudstad, berättar Björn Dahlström och landsbygdsrådgivare Riina Noodapera från Hushållningssällskapet som drar i trådarna till festivalen tillsammans med bland annat LRF.
- Det var många som tyckte att festivalen skulle ligga i Visby. Men Lövsta är ändå navet i de gröna näringarna och så får vi samtidigt möjlighet att befästa Lövsta som en utbildningsplats, säger Björn Dahlström.
Festivalen kommer att äga rum den 7 och 8 september och målsättningen är att förlänga säsongen med bland annat paketresor till ön.
- Vi hoppas kunna locka hit de sommargotlänningar som kanske ska stänga igen sina hus inför säsongen. De ska bli helt enkelt bli en reseanledning att åka hit.
Björn Dahlström visar upp en karta över Lövstaområdet och berättar om planerna för Gotlands skördefestival. Området kring Lövsta är stort och kan svälja många evenemang och besökare.
- Målet är att locka omkring 5000 besökare till evenemanget, både gotlänningar och fastlänningar.
På ett grönområde planeras det restaurangtält som ska skärmas av med alkoholtillstånd. På lördagskvällen kommer det även att bjudas på ett danstält med skördedans och på en stor grusplan kommer livsmedel i alla dess former att visas upp. På scenen vid den så kallade ladporten ska det vara scenframträdanden varvat med föreläsningar, något som LRF anordnar. Och för barnen kommer det att finnas en rad aktiviteter som lammklippning, bygge av fågelholkar och kaninhoppning.
- Vi vill med det här visa hela kedjan från jorden till bordet, säger Björn Dahlström.
Är vilken knalle som helst som är välkommen?
- Nej, vi vill att de som ställer ut ska ha gotlandsanknytning, säger Riina Noodapera och fortsätter:
- Det är en mötesplats vi vill bygga där folk får en chans att visa upp sina produkter.
Ambitionen med festivalen är att den ska bli årligen återkommande och att den ska gå runt ekonomiskt redan efter första året.
Besökarna ska kunna komma in gratis men betalar sitt besök genom en parkeringsavgift.
Arrangörerna sökte pengar för att kunna genomföra projektet men har bara fått "en liten skärva av den miljon vi sökte" säger Björn Dahlström.
Istället hoppas man kunna finansiera projektet genom sponsorer i form av guld- och silversponsorer. Landshypotek är en av sponsorerna tillsammans med Swedbank. Arne Nyroth från Landshypotek menar att det är en chans för sponsorer att få träffa en stor publik.
- Det är inte varje dag en liten bank på landsbygden kan få möta
5 000 presumtiva kunder.
Men vad gör ni om det blir dåligt väder?
- Vi har bestämt att det blir högsommarväder! Men i nödfall har vi stora lokaler att tillgå, säger Björn Dahlström.