Att oförsiktigt borrande kan hota både ditt eget och grannens dricksvatten är välkänt på Gotland. Men debatten har oftast handlat om problem vid skapande av nya brunnar, eller fördjupande av befintliga sådana.
LRF Gotland vill nu lyfta fram en annan aspekt, nämligen bergvärmeborrningen.
Internt, inom föreningen, har ämnet kommit upp vid ett antal tillfällen. "Det finns en oro bland lantbrukarna och det finns många vittnesmål om att bergvärmeborrning orsakat inträngning av bräckt eller relikt vatten som förstört goda brunnar", skriver LRF Gotland i en handling till regionen.
– Vi har såklart inget emot bergvärme generellt. Det är en smidig och kostnadseffektiv värme och på många ställen passar den jättebra. Men man tänker kanske inte alltid på vattnet när man borrar efter den, menar LRF-ordföranden Andreas Nypelius.
Organisationen vill att den här typen av verksamhet blir tillståndspliktig.
– Hur kan man på ett bättre sätt säkerställa att man inte gör bergvärme där det är som känsligast? Kanske behövs det göras om juridiskt, så att regionen kan säga nej till borrningen på förhand. Det finns ju andra värmekällor man kan använda sig av i stället.
Har du intrycket att bergvärmeanvändning blivit vanligare?
– Jag har inga siffror på det, men ja, det är min känsla i alla fall, svarar Andreas Nypelius.
LRF-skrivelsen i ämnet finns med i handlingarna inför veckans sammanträde i miljö- och byggnämnden.