Efter regionstämman i fredags tog LRF Gotland ställning för sina medlemmar. Nu kräver man att myndigheter börjar ta ansvar och föra en dialog med markägarna. Man menar att markägarna ofta blir överkörda i frågor som rör deras egen mark.
– En del markägare är inte insatta och har svårt att förstå myndigheternas förslag och ofta går processen så fort att markägaren inte hinner ta ställning, säger Anna Törnfelt.
LRF Gotland har sett många exempel inom bland annat strandskydd, Natura 2000, naturreservatsbildningar och vattendirektiv där man inte tagit hänsyn till markägare och deras näringsverksamhet innan man tar beslut om restriktion av markanvändningen.
– Ofta säger man att verksamheten kan skötas som tidigare men det är inte säkert. Man ser inte till samhällsnyttan, ofta är det samhällsproduktion som bedrivs i form av energi- eller matproduktion, men på myndigheter ser man ofta till sin egen enhet och glömmer vad som är viktigt för samhället, säger Anna Törnfelt.
I ett uttalande skriver LRF Gotland: "För att lyckas behövs ett modigt tillväxtvänligt ledarskap på respektive myndighet som vågar ta in mer än ena perspektivets experter i bedömningarna inför beslut. LRF Gotland erbjuder sig och kommer villigt bidra i sådana ansträngningar."
– Vi vill bevaka våra medlemmars intressen. Som det är nu är det den lilla människan mot staten, säger Anna Törnfelt.