Det gotländska lantbruket står för 4-5 procent av Sveriges primärproduktion och hela 80 procent av det som produceras på Gotland fraktas från ön.
I ett pressmeddelande från LRF skriver de:
”Gotlandstrafiken är Gotlands landsväg. Hela ön är beroende av att båttrafiken uppfyller de krav och förväntningar som ett modernt samhälle kan ställa. Det gör den inte idag. Förutsättningarna för att leva, bo och producera på Gotland har kraftigt försämrats i jämförelse med fastlandet.”
– Med tanke på det läge vi hamnat i är det inte bara en fråga för Gotland och Gotlands utveckling, utan också för Sverige och Sveriges livsmedelsberedskap. I arbetet med en ny livsmedelsstrategi behövs det tas ett större helhetsperspektiv om vi ska kunna öka produktionen i landet. Det måste bli möjligt att på likvärdiga grundvillkor producera i hela landet, säger Andreas Nypelius, regionordförande LRF Gotland.
Under regionstämman fredagen den 24 mars kommer regionfullmäktige med ett uttalande om det här:
– LRF Gotlands medlemmar vill att regeringen kompenserar Gotland genom att likställa priserna på färjan med kostnaden att köra produkter på vägnätet i övriga landet. ”Gotlandstilläget” ska ses över med inriktningen att införa ett statligt transportstöd likt norrlandsstödet som kompenserar gotländska fraktköpare och skapar konkurrensneutrala fraktkostnader med kollegor och konkurrenter på fastlandet. Vi vill även att en uppdaterad livsmedelsstrategi ser till att det finns infrastruktur som gör att det är möjligt att producera livsmedel i hela landet, säger Andreas Nypelius.
I en undersökning gjord på uppdrag av LRF Gotland har prisökningen på frakten stigit med mellan 15 och 150 procent det senaste året. Men om man går tillbaka och jämför med för 15 år sedan har fraktpriserna ökat med närmare 450 procent.
Enligt LRF gick enkäten ut till 1 500 mottagare varav bara 60 har svarat. Men av dessa svarar 60 procent att de med rådande omständigheter tvingas antingen flytta, minska eller lägga ned sin produktion.
– Det gotländska samhället kommer också att fallera då de gröna näringarna och besöksnäringen kompletterar varandra som de största näringarna. De skapar förutsättningar för resten av samhället att blomstra, säger han.