I SVT:s Uppdrag Gransknings dokumentär "Arlagården" visas bilder på vanvårdade kor. Bönder som Helagotland.se varit i kontakt med har kritiserat SVT:s metoder med anonyma och smygfilmade videor, men också vänt sig mot djurhållningen på den aktuella gården.
– Man kan aldrig försvara intrång, men bilderna är vidriga. Det tycker nog alla, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
Lantbrukare som Helagotland.se varit i kontakt med har uttryckt sin frustration över att förknippas med mjölkgården i Hälsingland som visas upp i SVT.
– Den bilden är definitivt inte representativ för hur mjölkproduktion ser ut på Gotland, säger Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Djurskyddsenheten på Gotland ska nu titta närmare på det fall som skildrades i onsdagens Uppdrag Granskning.
– Vi ska ta upp det för att se hur vi skulle ha gjort i det här fallet, säger Lotta Hallenfur.
Länsstyrelsen kan i yttersta fall besluta om att djuren på en gård ska omhändertas och ägaren kan förbjudas att hålla husdjur. Det sker efter att myndigheten utfärdat ett flertal förelägganden som inte hörsammats, eller om någon dömts för djurplågeri.
Det är inte sällan personliga tragedier som ligger bakom vanvård av djur. Av det skälet har länsstyrelsen och LRF på Gotland ett samarbete för att fånga upp bönder som har personliga eller ekonomiska problem.
– Jag är jätteglad att vi har vår omsorgsgrupp. I norr är avstånden längre och de har kanske inte lika mycket koll på varandra, säger Anna Törnfelt.
Hon befarar att bilderna på vanvårdade kor i Hälsingland riskerar att svärta ner ryktet för mjölkgårdar i allmänhet.