LRF tror på framtiden och når ut med budskapet
- Vi har bra läge just nu, sade LRF:s kommunikationsdirektör sedan ett år tillbaka Ingela Carlsson inför länsförbundsstämman i Hemse i går.
Länsförbundets ordförande Peter Olsson ställde frågan: Finns det framtid?
Han hade flera svar som samtliga var positiva, även om han påpekade att jordbruket hamnat i ett vänteläge när det gäller de övergripande jordbruksreformerna och att EU är en bromskloss där.
Framtiden på Gotland kan betecknas som positiv för jordbruket sade också Peter Olsson bland annat genom att utbildningarna på Lövsta fortsätter att locka allt fler ungdomar. Gänget unga lantbrukare i Hörsne, som GT berättade om i lantbruksreportage, har motsvarigheter på flera andra ställen på ön.
Ingela Carlsson inledde med att hon har speciella rötter här, dels genom att ha bott ett år i Halla och dels genom att ha tillbringat många somrar i Lummelunda.
Hon är dotter till Ingvar och Ingrid Carlsson.
- Jag är också stolt över att ha gotländskt körkort, sade Ingela.
Medan andra större organisationer, både fackligt och inom näringslivet, har "affärer" med bonusar, bostäder med mera som tar upp tiden, kan LRF gå ut och ställa de gröna näringarna (jord- och skogsbruk) i fokus.
- Under januari kunde svenska folket ta del av hur skogsnäringen fungerar och vilka problem som uppstod där stormen drog fram som värst, sade hon.
LRF når ut med sitt budskap men bra kan bli bättre.
- Vi skall sätta de gröna näringarna på kartan, sade hon. De är tio procent av bnp (bruttonationalprodukten) och åtta procent av sysselsättningen. Medelåldern är låg bland svenska lantbrukare och vi har en otrolig massa akltiviteter. Men det är sällan som LRF finns med i namnet på aktiviteterna. Vi måste lyfta fram varumärket mer.
Efter att ha ställt frågorna, vilka det är LRF vill nå och var man hittar dem, berättade hon hur man tagit fasta på svaren i den omfattande projektet "Min mat". En femårig satsning som startade för två år sen och sätter svenska mervärden i centrum där det handlar om att få avsättning för det som produceras.
- Det som skrivs är ofta negativt, sade Ingela. Vårt mål är att det skrivs positivt och att det märks på många ställen till exempel i svenska kokböcker att vi skall ha svenska, gotländska, ja kanske "Havdhemska" råvaror. Vi skulle också önska att fler restauranger har svensk mat.
Det är mer än priset som är viktigt och här kan många samarbeta och bidra till att konsumenterna väljer svensk råvara.
- Vi tror på matglädje, sade hon, men inte genom att ge pekpinnar.
Motioner
GT har tidigare redogjort för de 14 motionerna till stämman. Det blev diskussion bland annat kring de två första om lönsamhet och bättre konkurrensvillkor. Stämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att motionerna ansågs besvarade i och med styrelsens yttrande även om en av motionärerna ville att motionen skulle gå vidare till riksstämman.
Även beträffande de tolv övriga motionerna gick stämman på styrelsens förslag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!