LRF: Tungt år för öns bönder

Lönsamheten för mjölkproduktionen kommer att förbättras under 2014, men för övriga produktionsgrenar fortsätter den att sjunka. Det bedömer LFR Konsult i en färsk prognos.

Prognos. Stefan Nypelius på LRF Konsult har tagit fram underlag på den förväntande lönsamheten i år.

Prognos. Stefan Nypelius på LRF Konsult har tagit fram underlag på den förväntande lönsamheten i år.

Foto: Magdalena Olsson

Gotland2014-03-12 09:22

Lönsamheten för gotländska bönder är påverkad av olika omvärldsfaktorer. Det finns en god tillgång av spannmål i världen, vilket leder till fortsatt pressade priser. Samtidigt ökar omkostnaderna och leder till något sjunkande lönsamhet som följd. På Gotland sjönk lönsamheten för spannmål kraftigt under 2013, delvis beroende på att 2012 var ett mycket bra skördeår på Gotland.

–Det som händer i Ukraina nu kan påverka spannmålspriset framåt, eftersom de är en stor exportör av vete. Oavsett klarar sig Gotland bättre än riket, eftersom vi har mer än spannmål – som potatis och morötter, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult.

”Frustration hos bönder”

Bondens snittpris för kött var lägre i Sverige än inom EU under hösten 2013 och lönsamheten för både gris- och nötkött bedöms fortsätta sjunka.

–Det finns en frustration hos bönderna, eftersom det finns bra svenskt kött, men kunderna verkar inte vara villiga att betala för det. Vi har en större produktionspotential om fler väljer att köpa svenskt, säger Stefan Nypelius.

Efterfrågan på mjölkprodukter väntas öka under året i takt med att det allmänna ekonomiska läget i världen förbättras.

–Mjölken är motorn som håller igång det gotländska lantbruket och mjölkbönderna kan förvänta sig en uppgång i år.

Upp och ner

Mjölkproduktionen på Gotland ökade under 2013, medan den i övriga landet sjönk. Den gotländska mjölkbonden har dock lägre lönsamhet jämfört med riket. Stora investeringar är en av anledningarna.

–Vi är i en strukturutvecklingsfas på Gotland. Många har utökat verksamheten från 30-50 kor upp till 200 kor under den senaste tiden. Det kräver mer mark, mer foder och behov av att anställa. Det är inte alla som har klarat av att växla upp och hantera allt som utökningen för med sig.

En sammanställning från LRF Konsult visar att 25 procent av de gotländska mjölkbönderna ändå har en acceptabel eller bra nivå på sin lönsamhet. Bland dem finns både små- och storskaligt jordbruk, med och utan nyinvesteringar.

–En nedgång kan inte förhindras genom att jobba två timmar till per dag. Verksamheten måste effektiviseras och rationaliseras, vilket gårdarna med god lönsamhet har lyckats med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!