Lugnare än vanligt på narkotikafronten denna sommar
Ur narkotikasynpunkt är sommaren hittills något lugnare än tidigare. Det är polisens generella uppfattning om läget.Polisen inriktar sig främst sig på de bofasta som man har mer och bättre information kring. Turister som langar är svårare att identifiera.Och det är dem, langarna, man framför allt vill komma åt.
Mindre folk och sämre väder tror han är två av anledningarna.
Samtidigt menar han att det är svårt att ta tempen på narkotikan eftersom den är svår att upptäcka.
Om man jämför med tidigare somrar lägger vi inte ner fullt lika mycket resurser på att jaga de som brukar narkotika, säger Persson.
I julas kunde polisen gripa en person med 250 gram metaamfetamin och 200 gram hasch. Det rubriceras som grovt narkotikabrott och kan ge fängelse från två upp till tio år.
Om man tar bort langare på det sättet får det effekter på den lokala marknaden, åtminstone tillfälligt.
<span class=MR>30 gram som mest </span>
Det största beslaget hittills i sommar rörde sig om 30 gram av vad polisen tror är amfetamin. Mängden motsvarar ¿normalgraden av ett narkotikabrott".
De vanligaste påträffade drogerna är hasch och amfetamin. Oftast upptäcks personerna när de kör bil narkotikapåverkade eller har drogen på sig. Bruk och innehav är vanligast. För att dokumentera och få fast langarna krävs stora resurser, berättar Persson.
Oftast är det personer mellan 18 och 30 år som är inblandade i narkotikabrott, Och oftast är det män. Men det behöver inte betyda att det verkligen är vanligast bland män.
Man tittar inte på tjejer på samma sätt. Det är mest män som kontrolleras, kanske för att de flesta poliser som jobbar med det här är män. Killar som är påverkade utmärker sig dessutom mer och blir kaxiga och tycker att de är störst, bäst och vackrast. Tjejer utmärker sig inte på samma sätt, säger han.
<span class=MR>Svårt att jämföra</span>
Fredrik Persson, som har arbetat på narkotikaenheten sedan 2000, tycker att det är svårt att jämföra knarkläget från år till år. I så fall bör förutsättningarna se likadana ut. Det gör de inte. I och med att större resurser oftast leder till fler beslag är det svårt att dra några egentliga slutsatser.
2001 gjorde vi en stor insats med hjälp av Stockholmspolisen. Året efter var insatsen mindre och det gav inte samma resultat. Det är svårt att uttala sig om narkotikaproblematiken, det finns så många faktorer som spelar in.
Därför gäller det att även kunna läsa av attityderna, menar han. Fortfarande finns en liberal inställning till droger.
Tillgången är ganska god och efterfrågan finns alltid. Det är många som använder narkotika, i själva verket är det nog inte så stor skillnad mot tidigare, säger Fredrik Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!