Luis Barnes och Rosita Sundh
ordförande för Lärarförbundet på Gotland med 1 400 medlemmar, respektive Lärarnas riksförbund med 330 medlemmar.Läraravtalet är klart. Bland annat blir det löneökningar på 3,5 procent på två år och "sommarlovet" blir kvar.
Kontakt. Mejl via datorn och sms per telefon. Det är så Luis Barnes, Visby, håller kontakten med släkt och vänner i jordbävningsdrabbade Chile. Dessbättre har ingen han känner råkat illa ut vid katastrofen. Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Är ni nöjda med avtalet?
Luis Barnes: Vi jublar inte, men 3,5 procent är bra även om vi ville ha mer. Det är också bra att vi får behålla ferietjänsten. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har kompromissat från kravet om att införa semestertjänst för alla. I stället ska varje kommun, skola eller arbetslag kunna välja ferie- eller semestertjänst. Men SKL premierar de som väljer semestertjänst med 1 500 kronor, utan att det finns extra anslag till det. Frågan är om kommunerna har råd med det?
Rosita Sundh: Vi hade yrkat mer, men är nöjda över att få behålla ferietjänsten. Arbetstiden har varit nummer ett för medlemmarna. Men det är beklagligt att vi har varit tvungna att strida för något som redan finns, i stället för förbättringar. Vi har blivit tvungna att spara skolutvecklingsfrågor till ett senare tillfälle. Och vi ifrågasätter 1 500 kronor högre lön, utan motkrav på prestation, till de som väljer semestertjänst. Det finns ingen finansiering. Det kan kosta 6 miljarder, hur ska kommunerna hantera det utan att spara på annat?
Vad är det bästa med avtalet?
Luis Barnes: Att vi lyckats rädda lärarnas arbetstid. Det finns andra intressanta detaljer också, som att föräldratillägget på tio procent till föräldralediga lärare förlängts från tre till fem månader.
Rosita Sundh: Att opinionen svängt till lärarnas fördel, att allmänheten ser att lärarna kämpar för eleverna och att man inte vinner något på att försämra för lärarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!