Vi packar utflyktskorgar som aldrig förr denna coronavår. Att "äta ute" har fått en ny innebörd. Och även om varmkorv alltid är en god vän på färden kan matsäcken varieras. Luqaz Ottosson, som driver omtalade restaurang Rot i glasstudion Big Pink i Norrlanda, kan det mesta om utomhusmatlagning.
Luqaz har hållit ett högt tempo genom sitt kockliv. För tio år sedan tog han sitt första säsongsjobb på Gotland och sedan dess har han blivit kvar. Han har lagat mat på flera av öns främsta krogar och har med framgång deltagit i kocktävlingar.
För några år sedan började Luqaz tappa lusten. Han behövde en paus från restauranglivet och satte sig på cykeln att söka efter ny inspiration. Det blev 340 mil från Smygehuk till Treriksröset och längs vägen träffade han livsmedelsproducenter och bjöd in till middagar med lokala råvaror som tillagades ute i det fria. Konceptet fick namnet "Från krog till skog".
– Jag är fascinerad av den typen av matlagning. Det går att göra så häftiga grejer med eld, säger Luqaz och fortsätter:
– Ofta är man ute i naturen för att fiska eller åka pulka, men att laga mat ute kan bli en aktivitet i sig. Det är en njutning att känna dofter och smaker och höra hur det fräser och pyser. Och naturen är ju den finaste matsalen!
Restaurang Rot öppnar för säsongen i påsk och har helgöppet fram till sommaren, men den här våren märker Luqaz, liksom alla andra krögare, att gästerna avbokar. Många vill hellre vara ute. Nu funderar Luqaz Ottosson på att väcka liv i "Från krog till skog" och kanske hålla kurser i utomhusmatlagning. Hans Instagramkonto börjar fyllas med inspirationsbilder och han är full av idéer som han gärna delar med sig av.
Vi börjar med det viktigaste: Valet av grillplats. Fjolårsgräs kan lätt ta eld och brandfaran är stor på delar av Gotland.
– Det gäller att ha koll på var man kan elda, men det finns gott om ordnade grillplatser längs kusten. En del har till och med ved, säger Luqaz.
Så snart det är fyr åker vitkål och lök in i brasan. De kan ligga länge och bakas. De yttersta lagren förkolnas, men innanmätet blir delikat.
En tjock stålskiva på fyra stenar blir ett stekbord.
– Här kan man steka vad som helst och det är väldigt trevligt, säger Luqaz.
Gjutjärn passar också bra när man lagar mat i fält.
– Det är lite att släpa på, men det är det värt!
Ett gammalt våffeljärn kan användas till mycket. Har man med sig kokt potatis och lite smör får man en vackert våfflad potatis. Och vill man sedan ha en kött- eller fiskbit till den har Luqaz en bra idé om hur det kan tillagas:
– Det man behöver är en planka där man spikar fast det man vill laga. Sedan vinklar man plankan på lagom avstånd från strålningsvärmen från elden. Det krävs lite känsla, men är man bara med så känner man om det blir för varmt. När maten är klar blir plankan en skärbräda och när man ätit upp kan den eldas upp. Då är man av med disken, säger Luqaz.
Har du någon efterrätt till det?
– Ja, "scoutbananen" är ju väldigt god. Jag brukar lägga i Polly, så får den smak av både choklad och mashmallows. Annars kan man steka upp en sockerkaka eller göra en pinnbrödsvariant av smördegsplattor. De sväller upp till frasiga strutar som kan fyllas med sylt, bär eller nutella.
– Våga testa! Allt som går att laga hemma går också att laga ute, sammanfattar Luqaz Ottosson.