Lurad på läraryrket

- Jag är väldigt besviken. Vi var lovade strålande utsikter och i dag finns inga jobb.

Gotland2006-04-11 06:00
Det säger Johanna Sönnergren som går ut lärarutbildningen till sommaren.
Minst ett sjuttiotal lärarjobb kommer att försvinna från de lägre stadierna på de gotländska skolorna de närmaste fem åren. Det visar statistik baserad på det vikande elevunderlaget i skolorna. Och siffran kan bli högre eftersom ekonomiska besparingar och sammanslagningar av skolor inte är inräknat i prognosen.
- Vi har studerat i tre och ett halvt år och nu finns det inga jobb, och dom ansvariga rycker på axlarna, säger Johanna Sönnergren som är en av de sjuttio nyutbildade lärararna från högskolan som i år kommer att gå ut och söka jobb.
Hon berättar att politiker har varit och informerat på skolan om hur chanserna ser ut att få jobb efter utbildningen, och det var en mörk framtid som beskrevs. Även under de praktikperioder som varit på skolorna har verkligheten gjort sig påmind, och känslan av att det kommer att bli svårt att få jobb har trängt sig på.
Det är två grupper på högskolan som läst lärarutbildningen med inriktning från förskolan och upp till årskurs sex. Sammanlagt går ett sjuttiotal nyutbildade lärare ut och söker jobb under året. Johanna Sönnergren blir färdig till sommaren.
- Jag trodde jag skulle ha nytta av försprånget, men jag har nu sökt runt efter jobb och det verkar hopplöst. Jag har letat runt för att se om det fanns jobb i storstäderna och även i Norrland, men det gjorde det inte. När jag började 2003 var det strålande framtidsutsikter och vi skulle få jobb hur lätt som helst. Jag tycker inte politikerna håller vad de lovar, och de borde ha bättre framförhållning, säger Johanna Sönnergren.

Färre lärare
En av orsakerna till att det blir färre lärarjobb på Gotland är att de årgångar med många barn till stor del har passerat grundskolan. Elevantalet på de gotländska skolorna fortsätter att sjunka. Det här läsåret är det 4 209 elever som går i förskoleklass upp till år sex men redan nästa år minskar elevantalet med 200 barn i den här gruppen. Och kommunens prognos för läsåret därpå visar att elevantalet då sjunker med lika många.
Omräknat till lärartjänster betyder det här att kommunen redan till hösten måste dra in 15 tjänster, och året därpå lika många. Fram till 2010 innebär den här prognosen att ett 70-tal lärartjänster kommer att dras in.
- De här siffrorna tar enbart hänsyn till att det blir färre elever. Ekonomiska nedskärningar och att det behövs färre lärare när skolor slås ihop är inte inräknat här, säger Bo Stenbom som är personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
För att undvika uppsägningar kommer lärare med tillsvidaretjänst att få förtur till det femtiotal längre vikariat som finns, och obehöriga lärare kommer att få det svårare att få jobb.

Utbildning behövs
Nu är andelen utbildade lärare i skolorna på Gotland hög jämfört med tidigare. En anledning till det är att det finns en lärarutbildning på högskolan på Gotland.
- Det är jätteviktigt att vi har kvar lärarutbildningen, och det är viktigt att kunna erbjuda högskoleutbildningar här. Men det betyder inte att de som utbildas per automatik får jobb på ön. Lärarutbildningen här utbildar lärare för hela landet, säger Erik Martell som är 1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Framöver kommer det att bli frågan om stora pensionsavgångar i landet när 40-talistgenerationen går i pension, och det gäller även för lärarna. Och i samband med det kommer det bli frågan om anställningar även på Gotland förutspår Erik Martell.
- Det är väldigt tråkigt för dem som går ut nu och inte får jobb, men det är självklart att vi kommer att behöva göra nyanställningar framöver. Vi har stora pensionsavgångar och behöver och vill få in unga och nyutbildade i skolan, säger Erik Martell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om