Lurviga små bräkare
Far, får får får? Nej, får får inte får, får får lamm.
- Nej jag vet faktiskt inte varför det kallas lamm och lammungar, säger hon och besvikelsen sköljer över mig.
Att det däremot finns gott om lamm på denna ö råder inga tvivel om. Närmare bestämt runt 50 000 små bräkare.
- Fast på vintern är det snarare halva antalet då djuren går till slakt, berättar Anna.
Dessa lurviga varelser går omkring och rensar markerna från gräs och sly, även en del örter slinker ner i magen, då är de som lyckligast. Gotlandsfår (eller lamm) är en unik ras som avlats fram och har en högt aktad pälskvalité, däremot ger de inte lika mycket kött som vita lamm.
Gotlandsfåret är också lite modigare, det söker sig ut i markerna för att beta, medan den vita rasen gärna håller sig till de lite öppnare områdena.
- Det blir allt större efterfrågan på lamm, så vi skulle gott kunna utöka produktionen här på ön, menar Anna som själv har en gård på landet.
34% av det svenska lammköttet kommer från Gotland. Många bönder är ekologiska producenter och majoriteten har gotlandsfår som besättning.
En del av gotländskt hantverk
Ull och skinn är som bekant ett attraktivt inslag i möbeldesign och hantverk. Det positiva är att även de inte fullt så fina pälsarna kan användas till att göra mjukisdjur eller annat gosigt, så allt tas till vara.
Pälslammen brukar födas mellan mars och maj månad, sedan går de till slakt samma höst. Brutalt tycker en del, men Anna menar att det inte sticker lika mycket i ögonen som exempelvis minkfarmar då lammen har en bra uppfödning.
För baggarna är det lite tuffare, de som inte är tillräckligt goda för avel går oftast till slakt. Efter att ha hamnat på auktion så får en erfaren bagge betäcka mellan 40-50 tackor under en sexveckorsperiod. Sex veckor av nöje per år, och för en ungbagge blir det ungefär halva antalet tackor som ska sättas på, och detta vid en ålder på knappt ett år!
Mycket jobb med lammskötsel
För den som har tankar på att skaffa sig en liten besättning så hålls kurser i lammskötsel, men räkna inte med att tjäna storkovan. Det är trots allt en hel del jobb med att sköta om våra lurviga vänner, det vet Curt Niklasson som är en klippa på att klippning.
- Jag har hållit på i tretton år snart, det är väldigt trevligt eftersom jag älskar djur. Men också människorna, det går inte att placera lammägare i något fack för det skiljer sig väldigt från person till person, oftast har de andra sysslor vid sidan av sina lamm, berättar Curt och man riktigt hör glädjen han har till sitt arbete.
Curt menar att han aldrig kommer bli färdiglärd, även om arbetet är slitigt, tufft och skitigt så har det en stor spännvidd och är utvecklande.
Ungefär två minuter tar det för honom att klippa ett lamm, och per dag blir det runt 200 krabater som rakas.
- Möjligen är jag lite speciellt funtad, men man kan välja att se det roliga i jobbet eller bara det som är jobbigt, det är ditt eget val, säger Curt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!