Lusen en otrevlig krabat
Just vid skolstarten brukar problemet med huvudlöss bli aktuellt.Någon tendens till lusepidemi verkar inte finnas på Gotland i alla fall.
- Då kommer barnen mera tätt tillsammans igen, säger apotekstekniker Gunnel Svensson på apoteket Liljan i Visby. Det blir "huve mot huve" då.
Men hon säger också att de sålt en hel del lusbekämpningsmedel även i sommar.
- De förekommer hela tiden, säger hon.
Huvudlössen dyker upp än här och än där.
Skolsköterska
Kristina Snoder är skolsköterska bland annat på Högbyskolan i Hemse. Hon anser att problemet med huvudlöss, som dyker upp då och då, inte är nån stor ansvarsfråga för skolan och skolhälsovården.
- Det är fråga om egenvård, säger hon.
Föräldrarna måste ta huvudansvaret för sina barn. Någon gemensam satsning mot lössen görs inte här på ön. Däremot hålls på många andra håll i Sverige avlusningsdagar den 14 till 16 september i år. Initiativet kommer från sammanslutningen Lusfri. Den bildades av två mammor i Stockholmstrakten för två år sen. De - Marika Kurlberg och Natacha Wirdemark - har tagit initiativet till den nationella kampanjen och här samarbetar de med skolhälsovården.
Gunnel Svensson på Apoteket Liljan nämner att det medel som Läkemedelsverket rekommenderar att apoteken skall erbjuda är i första hand det flytande medlet Prioderm, som skall verka i hårbotten i tolv timmar.
Fakta/Hur undviker jag att bli drabbad av löss?
Eftersom barn som nyligen blivit smitade och vuxna som har löss ofta inte har några symptom rekommenderas att luskamning görs till regelbunden vana. Desto tidigare löss eller ägg upptäcks desto tidigare kan du bli av med problemen. Läkemedelsverket rekommenderar att föräldrar kontrollerar om barnen har huvudlöss inför skolstarten. Efter det helst varje vecka under de två kommande månaderna och sen några gånger under skolåret.
Källa: Lusfri.nu
Källa: Lusfri.nu
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!