"LVU-vård används ytterst sparsamt"

Under förra året gjordes 2 323 orosanmälningar rörande barn och ungdomar på Gotland. Av dem bedömdes 18 behöva vård enligt LVU.

Lars Olofsson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.

Lars Olofsson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-10-24 09:05

Beslut om LVU, Lagen om vård av unga, fattas alltid av förvaltningsrätten.

– Socialnämnden kan ansöka om LVU till domstolen när det finns allvarlig fara för barnets hälsa och utveckling, och samtycke till vård saknas, förklarar Lars Olofsson, enhetschef på individ- och familjeomsorgen.

Det finns två situationer när LVU-vård kan bli aktuellt: Den ena är när faran är kopplad till vårdnadshavarna, den andra när faran utgörs av ungdomens eget beteende.

– Kravet för båda är att det inte finns tillräckligt samtycke till den vård som socialtjänsten anser behövs. Innan ansökan lämnas till domstol måste socialnämnden besluta om ansökan skall göras eller ej. Då har barn och föräldrar rätt att delta och lägga fram sin åsikt, säger Lars Olofsson och fortsätter:

– Både föräldrar och barn får en egen advokat som ska hjälpa dem i den rättsliga processen.

Var barnet eller ungdomen placeras varierar.

– Vanligast är någon form av familjehem för barn, och HVB för utåtagerande ungdomar, säger Lars Olofsson.

Förra året inkom 2 323 orosanmälningar rörande barn och ungdomar. Av dem inledde regionen utredningar i 575 fall. 18 barn och ungdomar fick beslut om vård enligt LVU.

– Ansökningar om LVU-vård används ytterst sparsamt och bara då det bedöms vara en ytterst allvarlig situation och inga andra alternativ är lämpliga, säger Lars Olofsson.

Beslut om LVU omprövas var sjätte månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!