Lyckad polissatsning – fler brott ska "snabblösas"

Gotlandspolisen är väldigt nöjd med hur arbetet kring "Snabbare lagföring" gått hittills. "Den misstänkte får en snabb reaktion från samhället", säger Johanna Åström, chef vid utredningssektionen.

Johanna Åström, chef för utredningsenheten på Gotland.

Johanna Åström, chef för utredningsenheten på Gotland.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2021-01-09 12:28

I januari 2020 började polisen på Gotland att arbeta med "Snabbare lagföring". Målsättningen är att polisen ska slutföra det mesta som krävs för ärendet redan i samband med ingripandet. 

Patrullerna på plats stämmer av med en förundersökningsledare inne på stationen och tillsammans kontrollerar de av att alla uppgifter som behöver finnas med i ärendet.

– Vi har exempel på ärenden där bötessumman hamnat på upp mot 30 000 kronor som den misstänkte fått till sig i direkt anslutning till brottet. Arbetsmetoden är i samverkan med flera myndigheter. Om vi hanterar ett ärende i Snabbare lagföringsspåret som ska dömas av i tingsrätten så får det förtur där just för att det inte ska dra ut på tiden, säger Johanna Åström.

Hon säger att målsättningen framöver är att det ska bli ännu fler ärenden som i går det spåret. 

– Alla ärenden kan inte hanteras i snabbare lagföringsspåret, men målsättningen är att vi ska kunna öka. Sedan i starten av januari har 195 ärenden gått i det spåret. 144 ärenden har redovisats och där det blivit någon form av påföljd. Vi har steppat upp de senaste veckorna och fått in fler ärenden i det spåret, säger Johanna Åström och fortsätter:

– För vår del är det här bra för att ärendena är i princip färdighanterade när patrullen kommer in till stationen. Den misstänkte får också en snabb reaktion från samhället. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!