Drygt två år har gått sedan Johan och Kattis Edberg i Sproge fick lokaler för ett nytt gårdsslakteri godkända av Livsmedelsverket. Det var en satsning som hade förberetts under en längre tid, på en gård där man föder upp egna lamm och grisar, odlar 200 tunnland jord och sköter 130 tunnland skog. Utrustning till slakteriet köptes upp billigt när det dök upp möjligheter och uppbyggnaden kunde göras helt utan bidrag.
Johan Edberg har fött upp egna grisar under lång tid. Dagen som vi besöker anläggningen så är det egna grisar som han och slaktaren Patrik Johansson, Havdhem, hanterar.
– Det är 23 meter till ladugården, så det blir inga långa djurtransporter, konstaterar Johan och lägger till:
– Eller kortare ändå, det är utegångsgrisar och en del har raka vägen in till slakteriet.
Han och Patrik, när det är lammslakt också Jens Krusell från Etelhem, sköter slakten, en gång i veckan. På slaktdagar får gården först besök av veterinär från Livsmedelsverket för att kontrollera djuren. När slakten är klar kommer verkets besiktningsassistenter och granskar slaktkroppar och inälvor.
Skalan på rörelsen går inte att jämföra med de stora slakterierna. Den här dagen ska elva grisar, uppfödda sedan våren och med en slaktvikt på lite drygt 100 kilo, bli till kotletter, skinkor, karréer, revbensspjäll och fläsklägg. Det är normal ruljans för en dag, uppger Johan Edberg. I en krok hänger just då en urtagen griskropp på väg in till kylrummet, stämplad som denna hösts nummer 74.
– De flesta som handlar vill ha en halv gris. Det är privatkunder, det är saluhallar och det är restauranger, från Visby och från kända krogar i Stockholm, säger Johan Edberg.
Det kommer både lamm och grisar från egen uppfödning, men gårdsslakteriet legoslaktar också åt andra uppfödare:
– Men bara för djurvänner. Alltså välskötta djur, kommenterar Johan Edberg.
De flesta kropparna styckas på plats vid slakteriet, men mästerkockarna vill stycka själva.
– Eller blir glatt överraskade när de kan få det gjort helt efter deras önskemål, fortsätter Johan.
Patrik Johansson rätar på ryggen och drar ett gammalt skämt: "Efter ett par timmar är grisarna lika skitiga som man själv". Men egentligen är hygienen, trots att blodet flyter, alldeles utmärkt:
– Vi har inte haft några anmärkningar alls på hygienen från myndigheterna under de år vi varit i gång, säger en stolt Johan Edberg.