Lyckad vårdrekrytering för regionen

Region Gotlands vädjan om fler medarbetare till vården har gett utdelning. Omkring 180 vårdutbildade har anmält intresse, men fler behövs. "Vi vill vara så många som möjligt om situationen eskalerar".

Både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har visat intresse för att hoppa in och jobba i vården under pandemin.

Både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har visat intresse för att hoppa in och jobba i vården under pandemin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2020-05-11 08:09

Region Gotland har via flera kanaler försökt locka fler att hjälpa till inom vården under coronapandemin. Dels har de ställt frågan internt, både inom vården och inom regionens övriga verksamheter, dels externt i form av uppmaningar till allmänheten.

– Vi har kartlagt internt om vi kan omfördela medarbetare. Där identifierade vi till exempel skolsköterskorna. Sex skolsköterskor har nu påbörjat en introduktion och kan sedan hoppa in och jobba i vården vid behov, säger Nina Ljung, HR-chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Gotland.

1 april la regionen ut en efterlysning på hemsidan efter vårdutbildade som kan tänka sig att hoppa in vid behov som undersköterska, sjuksköterska eller läkare. På en dryg månad har de fått in omkring 180 intresseanmälningar.

– Det känns bra att det finns ett stort intresse och att vi har lyckats hantera allt som kommit in. Vi har intervjuat alla som varit aktuella, säger Nina Ljung.

Både sjuksköterskor, undersköterskor och läkare har hört av sig. Totalt är 17 personer med sjuksköterskeutbildning aktuella och kommer att introduceras och hamnar sedan i en personalpool. För undersköterskor handlar det om ungefär 50 personer som är med i rekryteringsprocessen.

– Det är även ett tiotal läkare som anmält sitt intresse, men några av dem är olegitimerade. Vi har intervjuat alla som sökt och de olegitimerade får oftast gå in som undersköterskor.

Förutom detta kan även icke vårdutbildade anmäla sitt intresse att hjälpa till inom vården och omsorgen. I dessa fall är det Vuxenutbildningen och Wisbygymnasiet som håller i snabbkurser. I förra veckan hade drygt 150 personer anmält intresse. Men Nina Ljung berättar att de även letar internt inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Nu kollar vi på om vi har medarbetare här som inte är vårdutbildade men som kan tänka sig att hoppa in som exempelvis servicemedarbetare eller vårdbiträde, säger hon.

Var finns det störst behov av personal?

– Det är på IVA. Det sker oftast genom intern omfördelning och då behöver andra verksamheter förstärkas med personal.

Nina Ljung uppmanar intresserade att fortsätta att anmäla sig.

– Vi kommer att ha ett stort behov och vi vill vara så många som möjligt om situationen eskalerar. Vi är därför väldigt glada om man fortsätter att höra av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!