Lyktan lyser på brandstationen
En lykta, som lyser röd när mörkret faller, sitter ovanför de gamla dörrarna på Klintens brandstation i Visby. Mitt emellan fönsterrutorna och de röda spånen på gaveln står det BRANDSTATION med svarta bokstäver. Det har det gjort sen 1896 då huset byggdes.
Tillbaka i nutid var det precis 110 år efter brandstaionen var ny som den rustades upp igen. Visby stads brandkårs kamratförening, med cirka 100 medlemmar, har alltsedan nyåret renoverat och samlat ihop gamla saker som hör brandstationer till. Snart kommer det också en bok om Brandkåren i Visby innerstad från 1700-talet och fram till 1950.
Brandmästare Anders Fagerlund och brandman Anders Kristoffersson är två av flera som lagt ner många frivilligtimmar på att göra kamratföreningens lokal trevlig så att den kan användas till möten, "personalbefrämjande åtgärder" med mera.
- Vi vill knyta an till och värna det gamla. Det gäller att samla in saker innan de kastas bort, säger Anders Fagerlund.
Det hänger gamla bilder på väggarna liksom brandredskap, sprutor med mera.
Tror det finns mer "brandgrejer"
- Men jag tror det finns mer, kanske runt om i hem där någon varit med i någon brandkår, säger Anders Fagerlund. Det skulle vara intressant om folk hör av sig, kanske finns det grejer vi skulle kunna ha här i det som är början till brandmuseum. Vi är intresserade av allt som har med brandkårer att göra och de kan höra av sig till mig på jobbet.
En del gamla saker som funnits i Räddningstjänstens nuvarande lokaler på Annelund har flyttats till Klinten.
Den gamla brandstationen där tillhör Räddningstjänsten och förre chefen Jan Bejrum började prata om att ha lokalen till konferenser med mera. När väl kamratföreningen kom igång i början av året har det sedan rullat på med många nyttiga sponsorer från hantverkshåll och andra specialiteter.
Anders Kristoffersson, som är mångsysslare, kan både konsten att smida och andra färdigheter som kommer till nytta i de gamla lokalerna. Medan vi pratar passar han på att sätta mässinggrejer på plats att vila fötterna på vid bardisken.
Bakom disken är väggen målad i brandrött och gardinerna lyser också röda.
Det finns funderingar på att framöver hålla öppet då och då för allmänheten.
- Ungefär som Skeppargillet gör i sina lokaler, säger Anders Fagerlund.
Snart kommer boken
Den bok, som snart kommer ut, handlar om brandkårens utveckling i Visby, olika avdelningar, storbränder, salutkanonen på berget ovanför domkyrkan. Man sköt med kanonen för att kalla ihop dåtidens brandkår. Vidare berättas om hur den första organiserade brandkåren kom i slutet av 1800-talet, om inventeringen av manfolk i innerstad, och deras fysiska kondition - om de orkade pumpa vatten vid bränder, bära hinkar eller göra annat.
Mats Ekedahl, Visby, känd bland annat genom släktforskning på Internet, har letat fram en mängd minnen från brandväsendet i Visby och detta och mycket annat kommer med i boken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!