Lyser upp vintern - för 50:e året i följd
Doppa och nig. Doppa lika lång tid som det tar att niga, då blir ljusen fina. Så sade min mamma, säger Gertrud Bergbohm som tillsammans med damerna i föreningen Rute hem och samhälle stöper ljus till julen. Doften av jul med stearin, glögg och pepparkakor är tydlig i Rute församlingshem. I går var det för femtionde året i rad som medlemmarna samlades för ljusstöpning.
- Alla är välkomna till kafferepet här på norr. Vi har ingen förhandsanmälan, säger Gertrud Bergbohm som tog initiativet till att föreningen Rute hem och samhälle skulle bjuda in till traditionellt kafferep den sista söndagen i fruntimmersveckan. Det var 1995 som hon ringde upp Britt Smitterberg, välkänd kafferepsdam på Petes i Hablingbo, och frågade hur hon ställde sig till att ett kafferep arrangerades på norr som det på Sudret
- Britt tyckte det var en bra idé och kom hit iklädd gammaldags kläder och med korg på armen och berättade om kafferep och bjudningar på ön förr i tiden. Därefter har vi haft vårt kafferep samma dag, den sista söndagen i juli, varje år. Vi bakar själva hundratals kakor men får också hjälp via konditorier som sponsrar oss. Och i samband med kafferepet säljer vi lotterier med en femarmad gotlandsljusstake med handstöpta ljus som första vinst.
Av damerna som samlades på måndagen i Rute församlingshem för ljusstöpning var Gertrud Bergbohm den som varit med ända från början i föreningen. Den bildades 1955 av hennes mor, Helny Marthon född Martin, som också var föreningens första ordförande. I dag heter ordföranden Karin Rubarth
- Från början var vi 20 medlemmar. Nu är vi 32 som kommer från socknarna Fole, Bäl, Bara, Lärbro, Hellvi, Rute, Bunge och Fårö. En del är sommarboende på norr, men många av oss är bofasta här. Glädjande intresserar sig också yngre kvinnor för vår verksamhet. Vår i ålder yngsta medlem är just hemma och ammar sitt lilla barn, berättar Gertrud Bergbohm.
Hemmet vid Sigfride
Hon minns ljusstöpningen som årligen skedde i hemmet vid Sigfride. Det var då en trevlig familjetradition tillsammans med släkten som inledde julförberedelserna. Förr stöptes ljus på de flesta gårdar, en tradition som nu hålls levande i föreningen Rute hem och samhälle.
- Då för tiden stöpte vi ljus på kvällarna och långt in på nätterna. Det var spännande tyckte vi som var unga då. Nu är det bra att kunna få stöpa tillsammans på dagtid, säger damerna som turas om att doppa årets ljus i behållaren med stearin
På gammalt vis har vekarna bundits runt en trästicka som i detta fall rymmer fyra ljus. Dessa doppas samtidigt i det varma stearinet som hålls varmt och flytande ovanpå vattnet i ett högt och smalt spann. Denna är ställd i en större vattenfylld kittel placerad på en kokplatta.
Jämn temperatur
- Stearinet måste hålla en jämn temperatur på 70 grader. Annars blir ljusen knottriga och då är det varken fina eller brinner bra. Vad vi skulle behöva är ett nytt kärl för stearinet, men det verkar vara svårt att få fatt i. Det vi använder är en behållare som användes för mjölkprover och som kommer från mejeriet i Tingstäde. Det har vi använt för ljusstöpning från början och nu börjar det att rosta.
Förr stöpte föreningen hem och samhälle i Rute ljus till både egna behov och till försäljning på julmarknaden.
Numera stöper medlemmarna ljus till sig själva, som gåvor och till vinster i lotterierna i samband med kafferep på Taksteins.Att klä gotlandsljusstakar är en annan konstfull tradition som föreningen håller levande sedan 1955.
Hur man gör visste Astrid Håkansson som klädde stakarna åt hemslöjden i Visby och vars man gjorde stommarna av trä.
Gertrud Bergbohm konstaterar att det är krusningen som tar tid. Satser av papper i vitt och guld finns fortfarande att köpa i de gotländska pappershandlarna. Däremot blir det allt svårare att få fatt i trästommar till de tre, fem eller sjuarmade stakarna i en modell som skapades på 1920-talet i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!